Juče je na Sarića Osoju obeležena 77. godišnjica od herojske odbrane Užica u organizaciji Grada Užica i Narodnog muzeja, navodi se na sajtu grada.

Tom prilikom vence su položile delegacija Grada Užica, Gradske opštine Sevojno, SUBNOR-a, Mesne zajednica Carina, Gradskog odbora potomaka ratnika 1912-1920. „Major Kosta Todorović“, Ratnih veterana 1990- 1999, humanitarne organizacije Klub 3, Udruženja boraca Sevojno i delegacija Društva istoričara.

Zamenik gradonačelinika, Nemanja Nešić odajući poštu poginulim herojima rekao je da je „Užice oduvek bio grad slobodarske tradicije i Užice je oduvek znalo da ceni slobodu pa i da se za nju žrtvuje“.
„Tako je bilo i na ovom mestu pre 77 godina kada su pripadnici Osme nemačke tenkovske divizije prilikom ulaska u Užice naišli na iznenađujuće jak otpor. Vrhunac herojstva branitelja Užica bio je u trenutku kada se neznani junak bacio na nemački tenk i bombom uništio posadu, zaustavio tenkovska napredovanja ali i sam izgubio život. Decenijama nakon toga, istorijske činjenice su pokazale da je reč bilo o Miloju Zečeviću podoficiru vojske Kraljevine Jugoslavije“, rekao je Nešić i dodao „u znak sećanja na naše pretke koji su bili poslednja odbrana Užica te 1941. godine danas smo ovde da im iskažemo poštovanje i da pokažemo da ovaj grad nikada neće zaboraviti njihovu hrabrost i žrtvu“.

Parastos poginulima služili su sveštenici crkvene opštine Užice. Državni program je završen recitacijama učenika Medicinske škole: Aleksandre Jovanović i Strahinje Poledice.

TV LAV plus

PODELI