U Spomen-području Donja Gradina održana je komemoracija u sklopu obeležavanja Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina u logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini. Komemoraciji su, u ime Republike Srbije, prisustvovali predsednica Narodne skupštine Maja Gojković i ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Obeležavanje Dana sećanja je počelo služenjem Svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, nakon čega su položeni venci u Spomen-području Donja Gradina, a služen je i parastos i pomen žrtvama ustaškog genocida.

Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojkovićev je istakla da se, u ime sećanja na jasenovačke žrtve, kao i u ime mladosti koja dolazi, svaki dan i na svakom mestu mora glasno govoriti o strahotama i stradanju u jednom od najužasnijih koncentracionih logora Drugog svetskog rata, kako se zločin više nikada ne bi ponovio. ONA je ukazala da su u Donjoj Gradini, koja je najveće stratište logora Jasenovac, kao i u drugim logorima u NDH, poput Jastrebarskog, Stare Gradiške, Siska, Loborgrada, Jadovna i nebrojenim znanim i neznanim stratištima, ljudi istrebljivani sistematski, smišljeno i organizovan.Sistem koncentracionih logora Jasenovac je bio najveće stratište u Drugom svetskom ratu na teritoriji bivše Jugoslavije.Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma Nezavisne Države Hrvatske.Donja Gradina bila je jedno od najvećih stratišta jasenovačkog logora, gde su ubijani mahom Srbi, Jevreji i Romi.

TV LAV plus

PODELI