Danas je sve više ljudi koji život žele da provedu na selu, daleko od kancelarijskog ili sigurnog državnog posla, baveći se turizmom ili malim porodičnim biznisom.

Nada i Vladan Jolić su verovatno bili pioniri kada su krajem osamdesetih napustili podstanarski život u Užicu i preselili se u selo Zbojšticu udaljenju 13 kilometara, a potom napustili državne poslove i redovne prihode.

Tada su se upustili u neizvesno, a danas već 17 godina žive od suvenira koje naprave u radionici „Etno stil“.

Jolići su rešili da odu na selo kada su poželeli da i njihova tri sina imaju detinjstvo kakvo su i sami imali, u zdravom prirodnom okruženju.
Početkom dvehiljaditih, Nada je napustila posao u Zavodu za javno zdravlje Užice, a Vladan je bio među prvima koji su uzeli otpremninu u Valjaonici bakra.

„Kažu da bi čovek mogao da se vrati sebi i zavičaju,mora prvo da ode. Zajednički san nam je bio da živimo u gradu, dok smo kasnije počeli da maštamo kako da napustimo grad i da na selu počnemo da radimo nešto što nije poljoprivreda. I eto, naš san traje već 17 godina“, priča Vladan Jolović.

Već toliko godina spajaju Nadin talenat u slikarstvu i Vladanov u obradi drveta. Izgrađuju suvenire oslikane motivima seoskog života Zlatiborskog kraja – tronoške, kačice, ramovi za slike, drveno cveće i mnoge druge. Ono što drugi smatraju luksuzom, Jolići su odabrali da zarađuju od onog što vole da rade.

„Dok sam radila u Zavodu za javno zdravlje slikarstvo mi je bilo hobi. Videla sam i tada da moj hobi donosi novac, poslušala sam sebe i spojila lepo i korisno. Nije bilo teško i nikad se nisam pokajala“, kaže Nada Jolić.

Tržište su nalazili na sajmovima i vašarima od juga do severa Srbija, a danas najviše sarađuju sa Turističkim organizacijama.
Ovi suveniri su im iškolovali i sinove na fakultetima. Kažu možda bi danas imali i veća primanja da su zaposleni u gradu, ali mogućnost da sami organizuju svoje vreme nema cenu.

„Danas su malo teža vremena i slabija je zarada, ali naša sloboda, zajednički rad i život nemaju cenu“, poručuje Vladan.

Jolići su svoje staro domaćinstvo, koje se nalazi uz novu kuću, pretvorili u izložbeno-smeštajni prostor. Planiraju da se bave i seoskim turizmom i da svoje goste, koji žele, uče izradi suvenira.

Izvor: Tanjug

PODELI