Milorad Grčić, direktor „Elektroprivrede Srbije“ o rezultatima u 2017. godini. Lane uvećana naplata za nešto manje od pet odsto. Proizveli više uglja

Uprkos izuzetno teškoj godini za proizvodnju struje, „Elektroprivreda Srbije“ je 2017. završila u plusu od pet do šest milijardi dinara, rekao je u utorak vršilac dužnosti direktora EPS Milorad Grčić.

Prema njegovim rečima, početak prošle godine obeležile su izuzetno niske temperature i mali vodostaji. Kasnije je krenulo klizište u Kolubari, a velike vrućine usporile su transport uglja iz kolubarskih kopova do termoelektrana.

,,Zahvaljujući našim radnicima i stručnjacima uspeli smo da 2017. godinu završimo onako kako i dolikuje jednoj kompaniji koja polako ide korak napred” rekao je Grčić.

Proizvodnja uglja je bila četiri odsto veća nego 2016. godine, što niko nije očekivao jer smo mislili da će proizvodnja biti manja bar deset odsto. Finansijski rezultati EPS su poslednje dve godine pozitivni i očekujemo da će tako biti i u 2018. godini. Prošle godine je EPS među kompanijama jugoistočne Evrope, sa 19. mesta dospeo na sedmu poziciju po uspešnosti.

On je podsetio da je u 2016. ta kompanija imala dobit od osam milijardi dinara iako je bio planiran manjak od 3,5 milijardi. U 2017. godini je, po njegovim rečima, za nešto manje od pet odsto povećana naplata električne energije, a otkriveno je i procesuirano 6.500 slučajeva krađe struje.

,,Koliko su te krađe finansijski oštetile EPS još nemamo precizne podatke, ali sigurno je da se radi o milionima evra” naglasio je Grčić.

Prema njegovim rečima, EPS planira da u 2018. godini poveća proizvodnju električne energije i uglja i da bude nastavljena reorganizacija kompanije koja se sprovodi od 2015. godine.

Uskoro „Zvornik“

Prvi čovek EPS Milorad Grčić, najavio je da će uskoro biti pušten u rad obnovljeni sistem u hidroelektrani „Zvornik“. Grčić je rekao da je zaštita životne sredine među prioritetima EPS. Obnavljaju se hidroelektrane na Đerdapu, potpisan je ugovor za izgradnju vetroparka u Kostolcu, a pokreće se projekat odsumporavanja TENT-a u Obrenovcu.

Izvor: Večernje Novosti

PODELI