Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ organizovala je poetsko veče Veroljuba Vukašinovića,višestruko nagrađivanog pesnika iz Trstenika.
Program čiji je centralni deo bio promocija najnovije zbirke „Vetar i dažd“ održan je sinoć u Galeriji Narodnog muzeja.


Pesnik Veroljub Vukašinović završio je Jugoslovensku i opštu književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i do danas je objavio preko deset knjiga pesama za koje je dobio nagrade “Milan Rakić”, “Pečat varoši sremskokarlovačke”, “Jefimijin vez”, “Kondir kosovke devojke”, “Zmaj ognjeni Vuk”, “Zaplanjski Orfej” i druge. Uredio je ili priredio više zbornika savremene srpske proze, između ostalih zbornik o Dobrici Ćosiću “Pisac i istorija” i “Miodrag Ibrovac i njegovo doba”.Kritički osvrt na poeziju Veroljuba Vukašinovća dali su Danijela Kovačević Mikić profesor srpske književnosti i Živorad Nedeljković pesnik i urednik u izdavačkoj delatnosti Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani” u Kraljevu.
Oni su Veroljuba Vukašinovića svrstali u pesnike koji poštuju tradiciju kao poetički oslonac, pišu poeziju vezanog stiha i pripadaju duhovnoj i mitskoreligioznoj vertikali koja polazi od naše narodne, srednjevekovne i savremene poezije. Danijela Kovačević Mikić je poput kustosa u galeriji publiku provela kroz „prostorije“ tj. cikluse zbirke „Vetar i dažd“ i pokazala im najupečatljivije pesničke slike i motive.U programu su učestvovali Veroljub Vukašinović, Danijela Kovačević Mikić, Živorad Nedeljković, Sanja Perovanović, Milica Matović i Marija Radulović.

Foto: Biblioteka „Vladislav Petković Dis“ Čačak

Brojni posetioci uživali su u muzičkom delu programa za koji su bile zadužene profesorke srpske književnosti Sanja Perovanović, i Milica Matović.

TV Lav Plus

PODELI