Čačak – Više od 300 poljoprivrednih proizvođača dobili su podsticajna sredstva iz budžeta Grada Čačka u ovoj godini. Danas su, u sali Gradskog veća, još 12 ratara potpisali ugovore o korišćenju bespovratnih sredstava. Za direktne subvencije opredeljeno je 41 milion dinara.

Sibin Marković iz sela Vranići kod Čačka, obrađuje oko pet hektara svoje i zemlje pod zakup. U nedostatku radne snage mehanizacija je glavna odmena prilikom obavljanja ratarskih poslova. Zahvaljujući subvencijam neće morati da izdvoji 1.500 evra za kupovinu mašine za obradu zemlje, već, manje od pola.

Iako je ove godine, zbog suše, podbacio rod maline, Davorka iz sela Rakove ne odustaje od dalje proizvodnje, ali će nabaviti uređaj za navodnjavanje uz pomoć Grada.

Ove godine je za podršku poljoprivredi u buđžetu grada Čačka opredeljena sredstva u iznosu od 72,2 miliona dinara, pri čemu je više od pola predviđeno za direktne subvencije proizvožačima. Visina pomoći je 50 odsto od vrednosti investicije.

Dvostruko više nego prethodne godine grad Čačak izdvojio je za ratare čačanskog kraja.Grad Čačak je u prvoj polovini godine raspisao konkurs za dodelu podsticajnih sredstava u poljoprivredi. Sredstva za podsticanje razvoja poljoprivrede su direktna i bespovratna i koriste se za finansijsku podršku individualnim poljoprivrednim proizvođačima (fizičkim licima) u pokretanju; za obnavljanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u cilju osavremenjavanja tehnologije proizvodnje poljoprivrednih proizvođača u kupovini od mehanizacije do sadnca.

TV Lav Plus

PODELI