Čačak – Posle jedanaest meseci od kada je počela sanacija čačanske crkve,  ove godine na Đurđic ,  16. novembra , vernici  će  ponovo moći da obavljaju  bogosluženja  u hramu Vaznesenja Gospodnjeg. Prva faza obnove crkve  privodi se kraju, ali će ona zablistati u punom sjaju  tek kada bude njena unutrašnjost  odslikana freskama za  šta je potrebno nekoliko godina.

Radove na  čačanskoj  Crkvi obišao je nedavno patrijarh Irinej . Tom prilikom istakao je da mu je posebno drago što se čačanska  saborna crkva , nekadašnji manastir Gradac,  obnavlja

U  obnovu  crkve do sada je  uloženo oko 15 miliona dinara. Deset je obezbeđeno iz  republičkog budžeta, a  pet su donacije.  Ovih dana biće zamenjena stakla , utegnuta kupola , montiran ikonostas i poseban aparat za zvono , osvetljenje.  Radovi su počeli  posle Nikoljdana prošle godine zbog čega su bogosluženja vršena u crkvenoj sali. Iako ni   posle 11 meseci   nije sve potpuno završeno uslovi za  boravak u hramu biće mnogo bolji.

Poslednja sanacija čačanske crkve , ali ne u ovom obimu , vršena je tridesetih godina  20. veka. Izvođač aktuelnih radova je beogradska firma Ornament invest inženjering.  Do sada je urađena statika  hrama  po  projektu  CIP-a. Sve pukotine u zidovima su  zatvorene sa velikim količinama  betona , stavljena je neophodna  armaturna mreža , a onda je omalterisana unutršnjost  koja obuhvata oko 2000 kvadratnih metara. Urađene su sve neophodne instalacije. Starešina crkve kaže da je veliki  posao  obavljen  uz požrtvovanje i naroda i sveštenstva, ali vredelo je.

Istorija čačanske crkve duga  je skoro osam vekova i jedna je od najstarijih u Srbiji. Bila je i manastir i džamija. Zadužbina župana Stracimira, brata Stefana Nemanje. U srednjovekovnoj  Srbiji   bila je četvrti hram  u rangu srpskih bogomolja  uz   Hilandar,  Studenicu   i Đurđeve   stupove.

TV Lav Plus

PODELI