Čačak – U Čačku je danas održana prezentacija Procesa životne sredine i zdravlja koji sprovodi kancelarija Svetske zdravstvene organizacije u partnerstvu sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Ministarstvom zdravlja. Cilj je da se lokalni organi vlasti upoznaju sa njihovim obavezama i odgovornostima i da se na najbolji mogući način uključe u sve nacionalne aktivnosti u ovoj oblasti.

Prema poslednjoj statistici Svetske zdravstvene organizacije više od milion smrtnih slučajeva registrovano na godišnjem nivou uzrokovano je negativnim efektima iz životne asredine koji su moglil da budu izbegnuti . Kako bi se prevenirala negativna statistika na nacionalnom nivou se kreće sa aktivnostima koje će biti realizovane u lokalnim samoupravama.

Kvalitet vazduha na području Moravičkog okruga je zadovoljavajući , kaže dr Milka Levajac iz ZZJZ u Čačku. Ipak , kada je reč o Čačku ona na glašava da ima elemenata za smanjenje koncentarcije negativnih čestica.

Grad Čačak osim kvaliteta vode , vazduha , polena , jačine buke prati i kvalitet rečnih vodotokova na svom području.

Organizatori prezentacije nadaju se da u će u januaru početi kreiranje Nacionalnog akcionog plana zivotne sredine i zdravlja koji će efikasnije uključiti sve lokalne samouprave u Srbiji u ovaj proces.

TV Lav Plus

PODELI