Viši sud u Čačku osudio je trinaestoricu bivših saobraćajnih policajaca iz ovog grada na ukupno 171 mesec robije, jer su novac od naplaćenih kazni stavljali u džepove. Presudu je izreklo veće kojem je predsedavao Branko Milovanović, a optuženi su odgovarali zbog zloupotrebe službenog položaja ili primanja mita, neki zbog oba dela.

Sud je utvrdio da su saobraćajci od 27. februara do 25. maja 2016. godine na području Ibarske magistrale i pravcem Ugrinovci – Preljina – Katrga i Preljina – Ovčar Banja od više učesnika u saobraćaju primili novac kako ih ne bi kaznili za prekršaje.

Više tužilaštvo je u dokazima priložilo i zapise načinjene kamerom, iz kojih se vidi da policajci uzimaju pare, dele među sobom na kraju smene komentarišući, na primer, da ja pazar bio „92 evra i 30.000 dinara”, i stavljaju u džep.

To je zabeležila kamera unutrašnje kontrole MUP-a, koju su inspektori policije neopaženo postavili u patrolno vozilo svojih kolega i snimali ih mesecima.

Kazne se kreću od četiri do 29 meseci zatvora, a sedmorica osuđenih, ukoliko presuda bude potvrđena, robiju bi izdržavali u kućama, pod merom elektronskog nadzora.

Krajem 2016, pod istom sumnjom da su uzimali novac od vozača, bilo je uhapšeno čak 33 policajca, ili trećina te policijske stanice u Čačku.

Uskoro se očekuje i presuda za drugu polovinu optuženih, kojima sudi drugo veće Višeg suda u ovom gradu.

Izvor: Politika/Gvozden Otašević

Foto: Pixabay

PODELI