Ministarstvo zaštite životne sredine opredelilo je oko 500.000.000 dinara iz budžetskih sredstava kojima raspolaže za pomoć lokalnim samoupravama u rešavanju pitanja sanacije nesanitarnih deponija i prečišćavanja otpadnih voda.

Opredeljenim sredstvima biće obezbeđena izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa pripadajućom infrastrukturom, i izrada projekata sanacije i remedijacije postojećih nesanitarnih gradskih (opštinskih) deponija – smetlišta, namenjena lokalnim samoupravama koje su se odazvale na javni poziv Ministarstva i ispunjavaju neophodne uslove.

Navodi se da je Ministarstvu jedan od prioritetnih ciljeva rešavanje problema u oblasti upravljanja otpadom i prečišćavanje otpadnih voda.

Za njihovo sistemsko i trajno rešavanje neophodno je jačanje finansijskih i kadrovskih kapaciteta lokalnih samouprava, u čijem delokrugu rada je realizacija ovih zadataka na nivou lokalnih zajednica.

Sredstva koje je Ministarstvo ovom prilikom opredelilo predstavljaju značajnu pomoć lokalnim samoupravama, jer je priprema projekata i projektnotehničke dokumentacije preduslov realizacije neophodnih infrastrukturnih radova i postizanja konkretnih rešenja ekoloških problema.

Ona su samo deo procesa koje Ministarstvo realizuje u cilju osnaživanja lokalnih samouprava za rešavanje svih ključnih pitanja u zaštiti životne sredine, navodi se u saopštenju.

Izvor: MNA

Foto: Pixabay

PODELI