U okviru manifestacije ŠTAMPNA REČ 2018 Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis” je u novim prostorijama ustanove, u četvrtak 7. marta, promovisala 24. izdanje časopisa za bibliotekarstvo „Glas biblioteke”.

Stručno glasilo, u izdanju čačanske Biblioteke, na oko 170 strana, donosi devet članaka, stručnih radova, prikaza knjiga, portreta i bibliografije koji su podeljeni u četiri rubrike: „Mreža”, „Ugao”, „Pogled” i „Bibliografija”. Tekstove potpisuju bibliotekari i profesori sa Filološkog fakulteta u Beogradu, iz Narodne biblioteke Srbije, Biblioteke Matice srpske, Gradske biblioteke u Novom Sadu, Univerzitetske biblioteke u Kragujevcu, Univerzitetske biblioteke „Nikola Tesla” u Nišu, Bibliotke Pravnog fakulteta u Beogradu, Instituta Lajbnic za istočne i jugoistočne evropske studije u Regensburgu i Gradske biblioteke u Čačku. Koliko je važno za bibliotečku struku postojanje kvalitetnih stručnih časopisa potvrdila je i načelnik Odeljenja za istraživanje i razvoj bibliotečko-informacionog sistema Matičnog odeljenja u Narodnoj biblioteci Srbije dr Dobrila Begenišić.

„Ono što karakteriše ovaj broj je zastupljenost stručnih radova koje su pisali naše kolege bibliotekari iz svih tipova biblioteka, javnih, univerzitetskih, specijalnih i to je veoma značajno za časopis koji vodi računa o kvalitetu i baštini tradiciju dugu tri decenije.”

Foto: Gradska biblioteka ,,Vladislav Petković Dis“

Ovoga puta, zbog preseljenja u nov prostor, nimalo nije bilo lako upustiti se u izdavački poduhvat i odgovoriti na sve zahteve koje izdanje ovakvog formata podrazumeva. Direktor Gradske biblioteke i urednik časopisa dr Bogdan Trifunović je to naglasio i dodao: „Ovaj broj je nastao u vanrednim okolnostima preseljenja Biblioteke u novu zgradu, te je i dobar deo redakcije bio angažovan na potpuno drugim poslovima, ali smo pronašli vremena i snage da se uspešno izborimo sa tim i da na vreme objavimo 24. po redu stručno glasilo”.

Foto: Gradska biblioteka ,,Vladislav Petković Dis“

Program je vodila bibliotekar Tijana Bežanić, koja je za ovogodišnji „Glas biblioteke” uradila korekciju prevoda sažetaka i prevod rada Tilmana Tegelera na srpski jezik. Za likovno-grafičku opremljenost časopisa zaslužan je Zoran Jureš, a tiraž ovog broja je 250 primeraka.

Izvor: TV Lav plus

Foto: Gradska biblioteka ,,Vladisav Petković Dis“

PODELI