Amasador Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni otvorio je danas u galeriji Narodnog muzeja u Čačku izložbu Francuskog instituta naziva „Naša istorija, naša sećanja“. Pre svečanog otvaranja postvake, koja svedoči o proboju Solunskog  fronta i oslobađanju Srbije u Velikom ratu, ambasador Mondoloni se sastao sa gradonačelnikom Čačka Milunom Todorovićem.

,,Naša istorija, naša sećanja“ je putujuća izložba i već je pre Čačka gostovala u 11 gradova u Srbiji. Govori o solidarnosti srpskih i francuskih vojnika i civila u Prvom svetskom ratu.  Donosi svedočanstva građana Srbije koji su se odazvali pozivu Francuskog instituta  i pristali da podele priče i uspomene čuvane u njihovim porodicama kroz generacije.

„Izložba treba da pokaže snagu veza koje su nas spojile tokom Prvog svetskog rata. Želeli smo da tu istoriju predstavimo kroz svedočanstva ljudi čiji su preci učestvovali u tim događajima pre 100 godina. Mi slavimo prošlost ali želimo da zajedno gradimo budućnost“, izajvio je ambasador Mondoloni.

Opširnije u prilogu…

Izvor: TV Lav plus

PODELI