Strategija razvoja turizma Čačka za period od 2019. do 2024. godine. će biti usaglašena sa strategijom Republike Srbije. Predviđa da Čačak u narednom periodu bude uključen u regiju Zapadne Srbije i tako postane prepoznatljiva  destinacija na turističkoj mapi naše zemlje. Značajno mesto u strategiji pripada daljem razvoju i unapređenju banjskog turizma. I dok je Atomska banja veoma posećena u preostale dve, Ovčar banji, a posebno u Slatinskoj, gotovo da nema značajnije posećenosti uprkos  izvorima lekovite mineralne vode i povoljnim uslovima za razvoj banjskog turizma.

Atomska banja/Foto: TV Lav

,,Strategijom razvoja turizma za Ovčar banju se planira model privatno -javnog partnerstva kako bi ova banja zauzela mesto koje joj pripada u turističkoj ponudi Čačka”, ističe pomoćnik gradonačelnika Čačka Vladan Milić.

Atomska banja/Foto: TV Lav

Jedna od prvih uspešno privatizovanih banja u Srbiji, je Atomska banja. U poslednjih deset godina, u ovo klimatsko lečilište je investirano više od 10.000.000 evra, izgrađen je i opremljen novi objekat, i značajno povećan broj zaposlenih. Ovde se leče oboleli od multiple skleroze, a banja ima i potpisane ugovore sa zdrаvstvenim fondovimа nekoliko zemаljа čiji se građani ovde leče, ali ne i sa Fondom za zdravstveno osiguranje Srbije.

Specijаlnа bolnicа zа rehаbilitаciju ,,Vujаn” počela je da rаdi 2012.godine. Raspolaže sa 277 kreveta u tri objekta. Godišnje se ovde beleži oko 130.000 noćenja, odnosno svaki gost provede u proseku 11 dana u Atomskoj banji. 70% gostiju su iz inostranstva, najviše iz Ruske Federacije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, a ove godine banjski gosti su iskoristili  i 3000 turističkih vaučera. Slatinska banja ima termalne izvore lekovite mineralne vode, koje spadaju u red hladnih sumpornih voda.

,,Bilo je planirano da se Slatinska banja brže razvija, ali u periodu krize nije bilo zančajnijih  ulaganja  iz državnog budžeta u razvoj postojećih kapaciteta”, ističe odbornik u Skupštini Čačka nekadašnji predsednik MZ Slatina Tihomir Đurović.

Slatinska banja/Foto: TV Lav

Iako su izvori u Slatini otkriveni pre prvog svetskog rata, a prva istraživanja vode vršena 70.- tih godina prošlog veka, na njenom razvoju do danas se nije previše uradilo.

Izvor: TV Lav plus

PODELI