U Čačku sutra počinje Međunarodni dvodnevni skup Srbija 2018: Oslobođenje domovine, povratak ratnika, život u novoj državi. Organizatori skupa su Centar za istoriju Jugoslavije i savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i čačanski Međuopštinski istorijski arhiv uz podršku grada Čačka.

,,Naučni skup je posvećen poslednjoj godini Velikog rata, oslobođenju Srbije i ostalih   krajeva južnih Slovena koji su ušli u novu državnu zajednicu tri naroda Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca, pod srpskom dinastijom Karađorđevića“, rekla je direktorka Međuopštinskog istorijskog Arhiva Lela Pavlović.

direktorka Međuopštinskog istorijskog Arhiva Lela Pavlović/Foto: TV Lav

Otvaranje skupa biće održano u hotelu Beograd, dok su sesije drugog dana planirane u Arhivu. Skupu će prisustvovati naučni radnici osim iz Srbije i iz Austrije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Rusije.

,,Prvo predavanje će biti uvodni tekst akademika Ljubodraga Dimića koji će izneti svoje gledište o kraju rata na osnovu relevantnih činjenica. Drugi predavač je doktor Vojislav Pavković, direktor Balkanološkog instituta. On će prikazati odnos Francuske i njihov uticaj  na stvaranje nove države. Uvodni tekst daće i profesor Vaclav Štepanek sa Instituta ,,Masarik“, u Pragu o uticaju Tomaša Masarika na stvaranje nove državne zajednice Jugoslavije“, istakla je Pavlović najavljujući deo programa sutrašnjeg skupa.

Međunarodni skup posvećen Velikom ratu prvi je u nizu manifestacija koje se održavaju u okviru obeležavanja Dana grada Čačka, 18.decembra.

Izvor: TV Lav plus

PODELI