Ministarstvo finansija Srbije će u narednoj godini završiti rad na automatizaciji poreskog sistema što će omogućiti Poreskoj upravi da istog momenta, kad se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobije podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.
Na taj način, poreski inspektor će moći u realnom vremenu da utvrdi nelogičnost u poslovanju, na primer, pojedinih kafića, diskoteka, restorana koji inače dobro posluju, ali „petkom uveče“ gotovo da „nemaju promet“ kroz fiskalnu kasu.

Kada inspektori primete ovakva odstupanja, moći će odmah da izađu na teren i odu u prethodno „skeniran“ kafić, prodavnicu, restoran.

Cilj promena dosadašnjeg rada Poreske uprave je povećanje naplate poreza i smanjenje „sive ekonomije“ u Srbiji, kaže za Tanjug ministar finansija Siniša Mali, i ukazuje da Poreska uprava ima, „kao nikada do sada, strože i češće terenske kontrole“.

Reforma koja treba da zaživi 2020. godine, biće spremna iduće godine, što će omogućiti, kaže ministar, da Poreska uprava radi efikasnije.

– Jedan je od ovih procesa je fiskalizacija. Mogućnost da kroz fiskalne kase, direktno u realnom vremenu, Poreska uprava ima informaciju da li je došlo do prometa nekih roba ili ne, kako bi u trenutku kontrolu usmerila tamo gde postoje nepravilnosti ili nejasnoće – objašnjava Mali.
Izvor: Tanjug
PODELI