Od početka godine u Srbiji je u porodičnom nasilju ubijeno 30 žena, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Zbog nasilja u porodici izrečeno je ukupno 23.118 hitnih mera, od čega oko 7.000 privremenog udaljenja počinioca iz stana, izjavio je on u Beogradu na konferenciji povodom 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

On je naveo da je Zakon o sprečavanju nasilja u porodici omogućio da se u kratkom roku reaguje i pomogne žrtvama. „Prvi koji priđu u pomoć žrtvama jesu pripadnici policije. Zahvaljujući zakonu obučili smo preko 900 policajaca, a još 450 njih je u procesu obuke”, rekao je Stefanović.

On je istakao da Srbija preduzima mere da unapredi stanje u ovoj oblasti, a cilj je, kako ističe, postizanje nulte tolerancije prema nasilju nad ženama.

„Postali smo u poslednjih nekoliko godina više svesni činjenice koliko je opasna ova vrsta nasilja i da ne postoji “čaroban štapić“ da sprečimo zveri da nasrnu na svoje supruge, devojke, majke, sestre“, naveo je Stefanović i ukazao da policija pre donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici nije imala dovoljno moći i nadležnosti da pomogne žrtvama.

„Sada postoji mogućnost da nasilnik bude izbačen iz stana, iako je u njegovom vlasništvu, i to je važna mera“, dodao je Stefanović, navodeći da država mora do kraja da goni nasilnike, jer ne može da krene u sledeću fazu razvoja ako ne reši taj problem.

On je istakao da je dobro što se stalno govori o tome da „ne treba nabijati glavu u pesak“ i poručio da bi društvo trebalo više da se uključi u rešavanje problema nasilja i da prijavi svakog počionoca.

Stefanović je istovremeno najavio da će predložiti pooštravanje kazni za sva krivična dela sa elemetnima nasilja.

„U sledećoj fazi ostaje da se u rešavanje problema nasilja u porodici značanije uključi društvo, jer još nismo na nivou da se to shvata kao veliki problem. Treba da gradimo društvo koje odbacuje nasilje i prijavljuje svaki slučaj kako bi broj žrtava bio manji“, podvukao je Stefanović.

Izvor: Tanjug

PODELI