Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva postavio prvi znak koji upozorava vozače da uspore i sačuvaju slepe miševe.

Foto: Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva

Šišmiši ili slepi miševi  su stali rame uz rame sa domaćim i divljim životinjama – u Bosni i Hercegovini, i oni se sada nalaze na saobraćajnim znacima kojima se vozači upozoravaju da uspore.

Organizacija Centar za krš i speleologiju iz Sarajeva postavila je kod pećine Ponikva, u blizini Vareša i Olova, severno od Sarajeva, jedinstveni saobraćajni znak, jer jedino na ovom mestu u Bosni i Hercegovini žive dve retke vrste šišmiša.

„Zabeležili smo dva stradanja šišmiša za koje znamo – a to znači da ih ima mnogo više jer smo se mi zatekli u trenutku samo ova dva. Inače, njihove leševe pokupe kune, lisice, i njihov broj je mnogo veći“, kaže za BBC na srpskom Jasminko Mulaomerović iz Centra za krš.

Posebno ih je ugrozila – modernizacija tunela. Nova svetla i asfalt doprineli su da se vozila kreću neuporedivo brže, što životinjama daje malo prilike da izbegnu kobni susret.

„Na nekim mestima, tunel u pećini je toliki da bukvalno samo šleper može da prođe – šišmiš koji izlazi iz svojih kanala nema šanse da ga izbegne.“

Mulaomerović kaže da je pećina Ponikva posebna i po činjenici da je jedna od pet na svetu kroz koju čitavom dužinom prolazi tunel.

Izvor: BBC

RETKE VRSTE:

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus), veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris). Ova dva poslednja šišmiša su vrlo retke vrste u Bosni i Hercegovini.

PODELI