Bibliotekari Gradske biblioteke iskoristili su prisustvo na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu da snime još jedan trejler kao preporuku za knjigu. Iskustvo stečeno tokom prethodne dve godine rada na trejlerima, što kroz projekat „Knjižne instalacije za e-generacije”, što kroz akciju „Sa druge strane korica”, pokazalo je da je dobra i jednostavna ideja presudna za uspeh. Realizatorima se takođe činilo da je sajamska atmosfera pogodna i veoma inspirativna za sve ljubitelje knjige, pa čak i za one koji to nisu. Kada je u pitanju izbor knjige, ovoga puta preporučujemo knjigu „Moj mužˮ, makedonske autorke Rumene Bužarovske.

Knjiga se u Srbiji pojavila 2017. godine u izdanju IK „Bookaˮ i vrlo brzo osvojila srca čitalaca koji vole kratak i savremen rukopis. Ovo je zbirka sastavljena od jedanaest različitih priča o upečatljivoj galeriji likova, koje su ispripovedele junakinje u prvom licu i njihovom doživljaju bliže i dalje okoline. One govore o brakovima, muževima koji imaju različita zanimanja, ali i drugačiji pogled na svet, o odnosu sa decom, rođacima i prijateljima.

U pogovoru knjige „Moj muž”, koji je napisala Olivera Ćorvezirovska, istiknuto je da je ovo štivo koje „prepoznaje i u kojoj se prepoznajemo, knjiga koja govori ono o čemu se ćuti…o ženama i muškarcima zarobljenim u patrijarhalne zidine koje su sami podigli…ˮ

Zbirka oslikava aktuelne životne teme, sa uspelim narativnim rešenjima, ponekad deluje kao da sa prijateljicom razgovarate o životu i životnim pričama poznatih i nepoznatih ljudi. Pitko je napisana, brzo se čita, nudi dijaloge svakodnevlja, a ipak ima upečatljiv stilski izraz. Rumena Bužarovska ume da priča priču, zarad priče, a ne demonstriranja književnoteorijskog znanja ili koketiranja sa čitaocima. U prilog tome ide i podatak da je prema mišljenju žirija Londonskog sajma knjiga 2016. godine uvrštena među deset najzanimljivijih mladih evropskih pisaca.

Rumena Bužarovska se bavi i književnim prevodom sa engleskog na makedonski jezik (Kuci, Kapote, Bukovski). Trenutno je zaposlena kao docent američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skoplju.

Izvor: TV Lav plus

PODELI