Reforma sistema plata, koja je trebalo da počne 1. januara sledeće godine, odlaže se do januara 2020, saopštilo je danas Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo navodi da je na poslednjoj sednici vlade odlučeno da je neophodno uraditi dodatne finansijske analize tokom sledeće godine, kako bi uspostavljanje platnih razreda dalo pun efekat od samog početka svoje primene, početkom 2020. godine.

„Ovakva odluka pre svega počiva na uvažavanju svih potreba zaposlenih javnih službi, a ne ugrožavajući dostignutu fiskalnu stabilnost”, navode iz ministarstva, prenosi Tanjug.

Objašnjavaju da reforma podrazumeva promene iz korena u određivanju plate, napredovanja po učinku i obezbeđivanju transparentnije i fer raspodele zarada i dodaju da su, budući da je u proteklom periodu reforma izazvala veliku pažnju i zainteresovanost javnih službi u želji da poprave njihov položaj, počeli i finansijske analize dogovorenih postupaka.

Ministarstvo u saopštenju dodaje i da je reforma sistema plata izuzetno važan proces koji treba da uredi sistem plata i radnih odnosa svih zaposlenih u javnoj upravi, kako bi se konačno znalo ko, koliko i za koji posao treba da zaradi, a da se pritom obezbedi bolje upravljanje i kadrovima i javnim finansijama.

Tokom celog procesa, kako navode, Vlada Srbije je uključivala sve sindikate, stručnu i zainteresovanu javnost u cilju pronalaženja najboljeg rešenja.

PODELI