Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Astani (Kazahstan) da će se boriti, i da će rešiti pitanje Petrohemije, kao što je rešen problem sa Železarom, RTB Borom, kao i PKB-om.

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da su za to potrebne zemlje koje nemaju nesigurnost u vezi sa cenom nafte:

– Kada na dnevnom nivou, kao Kazahstan, vadite 1.800 miliona tone nafte, onda je jasno da nemate nesigurnost sa cenom nafte. Petrohemiju mogu da kupe Kazahstanci, Rusi, Azerbejdžanci. Nekoliko zemalja može to da uradi, koje nemaju probleme sa cenom nafte, a bilo bi dobro da nemaju i problem sa gasom, jer 12% sirovina jeste gas.

Vučić je naveo da su Kazahstanci uzeli deo petrohemijske industrije u Rumuniji.

– Neki su pre 12 godina zauzimali pozicije na istoku, dok mi nismo razumeli šta se dešava u svetu. Gledaćemo na svaki način da to uspemo i mi. Borićemo se za to. Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev razumeo je koliko nam je to značajano i želeće da pokaže koliko voli i poštuje Srbiju – kazao je Vučić.

On je dodao da „nije slučajno što su MMF, Svetska banka, a kako kaže, čudom i Fiskalni savet, izrazili zadovoljstvo i prognoziraju nam rast od 4,4%“.

– To znači da stvari idu dobro i pokušaćmeo da stvari idu još bolje u budućnosti. Kada krenemo sa stambenom izgradnjom, a tri grada su već spremna – Niš, Kragujevac, Sremska Mitrovica za stanove za policiju, to će biti dodatni impuls za rast iduće godine – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije je novinarima kazao da „strani ulagači znaju dobro da čitaju izveštaje MMF-a i Svetske banke, a tako i kazahstanski biznismeni“.

– Po Duing biznis listi Kazahstan je za nekoliko mesta ispred nas, pre svega zbog činjenice da u Kazahstanu postoji najbolja briga o malim akcionarima. Tu moramo da naučimo od njih – dodao je on.

Vučić je ukazao da je sve veća nervoza u odnosima EU i SAD, kao i Kine, pa Srbija mora da traži investitore u svim delovima sveta. Podsetio je da je sada teško dobiti investicije iz Turske, zbog visoke inflacije, jer je tamo minimalna zarada 210 EUR.

– Zašto bi dolazio neko iz Turske kod nas, kada u svojoj zemlji može da plati manje radnike, a ujedno i da nađe kao i kod nas dobro obučenu radnu snagu. Moramo zbog toga da se borimo da privčemo ulagaže sa svih strana sveta – kazao je on.

Vučić je rekao da je, kada je reč o Zapadnom Balkanu, „Srbija neprikosnovena“, ali i da želi da za dve godine ona ima 60% investicija celog Zapadnog Balkana.

Izvor: Tanjug

PODELI