Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ obeležiće 145 godina od rođenja Nadežde Petrović (Čačak 1873 – Valjevo 1915) dramskim edukativnim programom iz projekta „Sa Nadeždom kroz vreme“. U petak 12. oktobrau 16 sati na terasi Galerije učenici čačanske gimnazije izvešće dramski nastup sa temom „Na prvoj južnoslovenskoj umetničkoj koloniji u Sićevu“.

Tema slikovitoopisuje skup slikara u selu Sićevu 1905. godine koji je inicirala Nadežda Petrović. Nadežda je tada uspela da u srpske krajeve dovede nekolicinu slovenačkih i dalmatinskih slikara koji su, zajedno sa njom, imali želju da formiraju zajedničku jugoslovensku likovnu scenu, što se nadovezivalo na tadašnje aktivnosti u intelektualnim krugovima za stvaranje zajedničke države. Pored sadržaja koji predstavlja jedan mali omaž Nadeždinim aktivnostima i svojevrsni istorijski čas, utisku vraćanja u Nadeždino vreme doprineće kostim koji prati epohu.
Za postavku teksta angažovan je Vladimir Jocović, dramski umetnik. Posle dramskog nastupa u galeriji će se održati edukativna istorijska radionica u kojoj će se debatovati o značaju Nadežde Petrović u kulturi Srbije i u umetničkim akcijama, izložbama i udruženjima, ali, kako će se uskoro navršiti 100 godina od stvaranja jugoslovenske države – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (koja je osnovana 1. decembra 1918. godine), deo razgovora biće posvećen i temi jugoslovenske države.
Ovaj program je namenjen učenicima starijih razreda osnovne škole, srednjoškolcima i ostaloj publici.

Izvor: TV Lav plus

PODELI