Na Međunarodnom festivalu slikovnica Čigra, koji se treći put održava u organizaciji Narodne biblioteke Požega, Pčeličina slikovnica Maštovita žirafa, autorke Nikolete Novak i ilustratora Alekse Jovanovića, dobitnik je Nagrade Dobra slikovnica.

Nagradu je primio direktor Pčelice Goran Marković i tom prilikom je kao predstavnik izdavača učestvovao na tribini koja se bavila temom umetničkih slikovnica na našem tržištu. Na tribini je, pored gostiju iz Australije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore, učestvovao i poznati nemački ilustrator Kvint Buholc.

Pored slikovnice Maštovita žirafa, u izdanju Pčelice, titulu Dobra slikovnica ponele su još dve slikovnice, Izgubljeno pile, u izdanju Kreativnog centra, i Uspavanka za miša, u izdanju Lagune.

Na festivalu Čigra organizovana je izložba ilustracija posvećenih Dušku Radoviću, priređena je i zajednička izložba ilustratora – Kvinta Buholca, Dražena Jerabeka i Vaneta Kosturanova, a održane su i radionice sa učenicima požeških vrtića i škola i brojne druge aktivnosti usmerene na afirmaciju slikovnice.

Nagrađene slikovnice biće predstavljene na 63. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

Izvor: TV Lav plus

PODELI