U HEMIJSKOJ industriji „Milan Blagojević“ u Lučanima je počela probna proizvodnja u novoj fabrici za kontinuiranu nitraciju celuloze, koja obezbeđuje jedinjenja za barute i raketna goriva. Reč je o najsavremenijoj svetskoj tehnologiji iz ove oblasti, sve opasne operacije izvode se bez prisustva ljudi, preko komandne table odakle se doziraju sirovine i nitracija, daljinskim upravljanjem. Radove je izvodila nemačka firma „Jozef Majsner“ – od nadzora, montaže i ugradnje opreme, do funkcionalne probe i puštanja u rad.

Preduzeće je iz sopstvenih sredstava izdvojilo blizu 1,6 miliona evra za ovaj novi pogon, dok je u gradnju i tehnologiju Vlada Srbije uložila oko 4,4 miliona evra.

– Na tako savršenoj i vrednoj opremi radiće samo petorica zaposlenih – kazao je pukovnik Vojske Srbije Radoš Milovanović (74), generalni direktor „MB Namenske“, napominjući da će ove godine fabrika uložiti osam miliona evra u nove programe.

U narednom razdoblju, objašnjava Milovanović, planirano je osvajanje dve nove tehnologije, trobaznih baruta i modularnih punjenja za čuvenu haubicu 155 mm, koju proizvodi „Jugoimport“ u Smederevskoj Palanci.

– Za to naoružanje potrebna je posebna municija, pa idemo na novu tehnologiju, uz podršku Vlade Srbije. Te dve investicije vredne su oko 16 miliona evra, a najvećim delom novac će obezbediti fabrika – dodaje pukovnik Milovanović.

– Uspeli smo u jakoj konkurenciji kompanija iz Evrope da kapacitete uposlimo, biće posla i sledeće godine, a kolektiv od 1.320 zaposlenih lane je ostvario dobit od 13 miliona evra, sa prosečnim primanjima od 63.000 dinara – ističe pukovnik Milovanović. – Za prvih sedam meseci ove godine imamo sedam miliona evra dobiti. Pri tome, od početka prošle godine do danas, državnoj kasi dali smo 2,5 milijardi dinara na ime poreza na dobit.

DONACIJA

OPŠTA bolnica Čačak dobiće uskoro najsavremeniju opremu za laparoskopske operacije u oblasti otorinolaringologije koju je donirala fabrika „Milan Blagojević-Namenska“. Vrednost donacije je 4,5 miliona dinara.

Izvor: V.Ilić

Foto: V.Ilić

PODELI