Kosovska Mitrovica – Nekoliko stotina Albanaca, među kojima su i veterani OVK, blokirali su jutros bagerima i šleperima put kroz selo Trnava prema mestu Banje, u opštini Srbica, a u Trnavi su se čuli i rafali, javlja RTS. Prema nezvaničnim informacijama, do kojih je Tanjug došao u Kosovskoj Mitrovici, blokadu su organizovali veterani OVK po nalogu predsednika kosovske skupštine, bivšeg komandanta OVK i neformalnog „šefa“ Kosova, Kadrija Veseljija.

Na putevima ka Banjama, kuda predsednik Vučić treba da prođe danas, a u okolini Drenice, prisutan je sve veći naoružanih ljudi.

Na snimcima koje je RTS emitovao vidi se veća grupa demonstranata na putu, među kojima su bili i oni koji su pokazivali rukama znak albanskog dvoglavog orla i nosili transparente protiv posete Vučića Kosovu i Metohiji.

RTS podseća da je Srbica u potpunosti naseljena Albancima, a da se u selu Banje nalazi oko 300 srpskih kuća.

Na prilazu Banjama: Blokada, Kfor i KPS ne reaguju

Sve prilaze selu Banje, koje je danas trebalo da poseti predsednik Aleksandar Vučić, blokirali su veterani OVK, javljaju izveštači Tanjuga.

Na prilazu selu putem iz pravca Zubinog Potoka je velika blokada, traktor, ispred koje je zapaljeno seno, na koje prisutni Albanci nabacuju nove gomile.

Oko 9,30 dovezen je i traktor i gume koje pale.

Kod barikade je jedna patrola Kfora, sa dva pripadnika te misije, kao i KPS, koji ne dozvoljavaju prolaz izveštačima Tanjuga.

Oni samo posmatraju događaje, ali ništa ne preduzimaju na uklanjanju blokade.

Na mestu na kojem je zaustavljena ekipa Tanjuga je i generalni sekretar vlade Srbije Novak Nedić, koji se takođe bio uputio u srpsku enklavu u Banjama

Prilaz selu blokiran je i iz drugih pravaca.

Vučić: Stvari rešavati rečima, pameću, ne oružjem

Vučić je izjavio da stvari treba da se rešavaju rečima i pameću, a ne oruđem i oružjem.

„Još sam snažnije opredeljen za očuvanje mira i srpskih institucija i naroda na Kosovu i Metohiji“, rekao je Vučić u Kosovskoj Mitrovici, povodom vesti da je nekoliko stotina veterana blokiralo put na trasi njegove današnje posete KiM.

Vučić je izrazio i uverenje da Srbi na KiM shvataju koliko se bori za sve njih.

On je rekao i da moramo da pokažemo kao narod mnogo veću zrelost nego ikada i da su mu upravo javili da su Albanci i na drugom mestu blokirali put prema Banjama.

„Jutros je bilo jedno mesto , negde oko pola šest, šest, a sad kažu da su i na drugom mestu blokirali put, valjda ta jedna blokada nije dovoljna, pa kad preskočite te prve bagere i šlepere onda ćete da preskačete te druge“, rekao je Vučić.

On je istakao da to govori o tome da oni boluju od istih bolesti od kojih smo i mi bolovali, i izrazio nadu da ćemo mi biti u stanju da sebe izlečimo, i da mnogo pametnijim sredstvima, razgovorom, snažnom ekonomijom, pameću, a ne oruđem i oružjem, rešavamo stvari.

„Nikada nisam bio fasciniran nečijom mržnjom, a kad je neko dovoljnom ohol i bahat i misli da pokazivanje simbola kojim bi mogli mene ili nas da uvrede grdno su se prevarili, rekao je Vučić.

Poručio je da je još snažnije opredeljen i za očuvanje mira i srpskih institucija i srpskog naroda na KiM i da će nastaviti da se bori uprkos mnogo ružnih reci izgovorenih o njemu i našoj politici.

Stefanović: Situacija složena,pratimo

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanovic rekao je da se situacija na Kosmetu usložnjava i da se prati iz minuta u minut.

Ovo je ispit i za kosovsku policiju i Kfor, jer su oni dužni da obezbede posetu predsednika Srbije južnoj srpskoj pokrajini, kazao je Stefanović za RTS.

„Poseta predsednika Vučića Kosmetu je složena u bezbednosnom smislu, ne mogu reci da je njegova bezbednost neposredno ugrožena, ali okolnosti su teške“, rekao je Stefanović.

Istakao je da su veterani, pogotovo iz Drenice pozvali stanovništvo i bivše borce OVK da se okupe na putu ka Banjama i sa nekoliko kamiona, putničkim vozilima i gomilom materijala spreče predsednika da dođe u srpsko selo.

Situacija koja se usložnjava se, rekao je Stefanovic, prati iz minuta u minut.

„Tokom noći prijavljeni su i rafali našim obaveštajcima, sagledava se bezbednost predsednika i mogućnost da se bez incidenta dođe do Banja. Videćemo koliko ce biti moguće“, naveo je Stefanovic.

Ovo je, ističe, ispit za kosovsku policiju i Kfor koji su dužni da obezbede posetu predsednika Srbije.

„Videćemo koliko ce biti profesionalni i pokazaće se koliko prištinske vlasti stoje iza ovakvog događaja. Ovo je signal Srbima da nisu dobrodošli“, rekao je Stefanović.

Ukazuje da su rizici, pored izbijanja incidenta sa vatrenim oružjem i bezbednost srpskog stanovništva koje tu živi, a koje je okruženo većinski albanskim stanovništvom.

Stefanović ističe da je ključni utisak da je Vučić otišao na KiM sa porukom mira i da se pričalo o konkretnim stvarima.

Srbima je ranije nedostajalo da neko govori o budućnosti i da iznese plan šta konkretno donosi i nudi, kaže ministar.

Podseća da se govorilo o tome šta privrednici mogu da investiraju i šta Srbija može da uradi.

Investicije su dobre za sve u regionu i dobro je da to dopre i do predstavnika Albanaca. Međutim, nije siguran da oni imaju kapacitet da to shvate.

Jedni su, kako objašnjava, izrasli iz terorirističkog života, dok su drugi žživeli u laži da je KiM nezavisno, a sada vide da to nije tako.

„Te realnosti moraju da prihvate, i kada budu spremni da sa Srbima sednu za sto i formiraju ZSO, možda će tada biti spremni da razumeju to što Vučić govori“, istakao je Stefanović.

Vulin: Na pet mesta oko Drenice na KiM se puca

Ministar odbrane Aleksandar Vulin kazao je da se u ovom trenutku u okolini Drenice, kuda predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da prođe do sela Banje, ode u posetu, na pet mesta puca, da to čine naoružani veterani terorističke OVK i da za to odgovornost snosi Kadri Veselji.

„Naš predsednik neće biti sam i neće biti nezaštićen. Trenutno su na pet mesta blokade, naoružani ljudi, koji pucaju, očekujemo i reakciju Kfora, iza svega ovoga stoji Kadri Veselji i on snosi odgovornost za sve što će se desiti“, kazao je Vulin.

On je za TV Pink naveo da bi Kfor tu situaciju morao da razreši, te da imaju i obavezu i odgovornost da reaguju.

„Vučić Ide u najopasniji deo Kosova, ide u Drenicu i tamo ga na pet mesta čekaju naoružani ljudi“, istakao je Vulin i dodao da politički predstavnici Albanaca ne razumeju poruke mira predsednika Vučića koje je uputio i juče na KiM, te da moraju da pokažu da su nekakva sila.

„To je sve što imaju. Sila. Sada se puca, pred očima celog sveta, naoružani ljudi na KiM sada pucaju“, kazao je Vulin.

Vulin je dodao da je Kfor već morao da reaguje, te da se na fotografijama vide parole sa pretnjama predsedniku Vučiću da ne može proći i sve ono što se priprema predsedniku.

„Nadam se da ćete pokazati fotografije blokiranog puta, balvana i svega onoga što se dešava i što čeka našeg predsednika. Na pet mesta se na KiM dešavaju blokade, puca se i to se širi“, kazao je Vulin.

Prema njegovim rečima, nije isključeno da će se u toku dana okupiti i u južnoj Mitrovici, baš kao što se sada okupljaju po nekim mestima na KiM, na trgovima.

„Pozvano je albansko stanovništvo da se priključi protestima takozvanih veterana i nastavak protesta je zakazan za 9 časova, očekuje se njihov dolazak i naravno međunarodna zajednica, Kfor niko ne odgovara odakle automatsko oružje“, kazao je Vulin.

To što se u ovom trenutku puca i niko nije dao odgovor kako je to moguće i kako je moguće da nisu razoružani, samo pokazuje da su organizatori sa vrha vlasti, da je to Kadri Veselji, a da su neposredni izvršioci predsednici opština Srbica, Glogovac, kazao je ministar.

„U ovom trenutku imamo situaciju u kojoj ne znate ko vlada i imate neposredne pretnje predsedniku Vučiću“, istakao je ministar.

Naveo je i da je to sve rađeno planski i unapred i iz straha da će poseta Vučića biti uspešna kao što jeste.

„Vučić je oko sebe ujedinio sve Srbe, decenijama unazad nikada nije bilo većeg jedinstva između državnog rukovodstva Srbije i naroda koji živi na prostoru KiM. Vučić je to uspeo i to bez ijednog sukoba, bez rizika i za jednog jedinog Srbina na KiM, bez ičega što bi povredilo bilo koga na KiM“, kazao je Vulin.

Ivanović: Protest veterana OVK da se zastraše Srbi

Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović ocenio je da protest veterana OVK pokazuje nervozu Albanaca sa ciljem da se zastraše Srbi i poremeti poseta predsednika Kosovu.

Prema njegovim rečima, to je Drenički kraj poznat po najvećim ekstremistima i najvećim zločinima nad Srbima.

„Očigledno je da su Albanci veoma nervozni, nije ovo spontani protest, ovo je organizovani protest od strane njihovog političkog vrha, od strane saboraca tih veterana sa ciljem da se poremeti poseta predsednika i da se pošalje poruka Srbima – da se Srbi zastraše, da se zbog destabilizacije koje prave, spreče da dođu na ovaj veliki skup na kojem će nam predsednik uputiti poruku, odnosno reći strategiju za rešavane ovog problema“, rekao je Ivanović za RTS.

On je međutim dodao da je očigledna čvrsta rešenost i odlučnost predsednika Vučića da ga ništa ne može uplašiti.

„Videli smo i čvrstu rešenost i odlučnost predsednika da ga ništa ne može uplašiti, ni neprijateljsko okruženje Potočara pa ni konkretne ni opasne pretnje koje su postojale prethodnih dana“, istakao je Ivanović.

On je uveren da će poseta predsednika Vučića danas završiti i ostvariti onako kako je i zamišljena a na veliko zadovoljstvo, kaže, srpskog naroda na KiM i drugih građana koji su lojalni državi Srbiji kojima je ova podrška unela veliki optimizam i ohrabrenje.

Izvor: Tanjug, RTS

PODELI