Govoreći o protestima zbog velike cene goriva koji su blokirali nekoliko gradova u Srbiji, Vučić kaže da se i on oseća krivim.

„Živ se jedem što sam, kao i obično, rekao pustite ih da rade šta hoće i što sam tako nešto javno rekao“, kazao je predsednik Srbije nakon otvaranja Lidl centra u Novoj Pazovi.

On je rekao i da za cenu benzina ne može mnogo da se uradi, ali da će se za dizel videti.

On je prebijanje jednog građanina tokom blokade na Zrenjaninskom putu u Borči okarakterisao kao brutalno nasilje koje nije viđeno u Srbiji u poslednjih 10 godina.

„Žalosno je da neki to sve žele da sakriju i prikažu kao incident. Kakav incident? Čovek je brutalno prebijen jer je postavio pitanje zašto to radite. Ti ljudi su sprečili ustavom zagarantovanu slobodu kretanja“, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, dvojica od trojice muškaraca koji su uhapšeni zbog prebijanja jednog građanina, ali i krađe njegove torbice, krivično su gonjeni.

„Sve neki fini svet, budućnost Srbije…“, prokomentarisao je Vučić.

„Živ se jedem što sam, kao i obično, rekao pustite ih da rade šta hoće i što sam tako nešto javno rekao“, rekao je on i dodao da će, kada je reč o protestima zbog cene goriva, nadležni organi raditi u skladu sa zakonom i neće dozoliti da se „tuku i prebijaju ljudi, a da se svi prave da se desio incident“.

Vučiću gotov si – može na izborima

Predsednik Srbije je najavio i da će država videti šta može da učini po pitanju cene dizela, zbog poljoprivrednika i prevoznika pre svega, ali da nikakve mere neće donositi pod pritiskom ulice, koju organizuju pripadnici bivšeg režima, čiji predsednik, Boris Tadić, je u samo jednom danu povećao akcize za 54 odsto.

„’Vučiću, gotov si’ može na izborima, a protivzakonitim pritiscima neće moći ništa“, rekao je Vučić novinarima i istakao da je njegov posao da osigura sigurnost i bezbednost svih građana Srbije, a ne da na budućnost Srbije utiču bitange i lopovi, vlasnici najskupljih automobila koji, kaže, proteste organizuju na laži da Srbija ima najskuplje gorivo.

Predsednik Srbije rekao je da je pogrešio što je rekao nadležnim organima da puste da se protestuje.

Laž da je gorivo najskuplje u Srbiji

U prilog tome da je laž da je gorivo najskuplje u Srbiji, izneo je podatke da je benzin skuplji u 26 zemalja u Evropi, uključujući Albaniju, gde su niže i plate i penzije, u Austriji, Belgiji, Hrvatskoj, Kipru, Francuskoj, Sloveniji, Slovačkoj, Irskoj, Crnoj Gori, Malti…

Od 40 i više zemalja Evrope Srbija, ukazao je, ima ubedljivo najnižu cenu električne energije, rekao je i naveo je primer da je u Makedoniji i u Bosni i Hercegovini od 20 do 22 odsto viša cena struje.

„Imamo i najnižu cenu hleba u Evropi“, rekao je Vučić.

„Samo u Bugarskoj je niža, ali su u toj zemlji niže i plate i penzije nego u Srbiji“, rekao je, „a u Bosni i Hercegovini je hleb skuplji čak 70 odsto nego kod nas, a skuplji je i u Crnoj Gori i Makedoniji, na primer“.

Šta će država uraditi po pitanju cene goriva, to će, kaže, govoriti tek kada protesti budu završeni.

Izvor: Tanjug

PODELI