Dok u mnogim gradovima u Srbiji,  poput Užica ili  Kraljeva, sednice Skupštine grada traju samo jedan dan, u Čačku su skoro za  svako zasedanje potrebna najmanje tri dana. Takav je slučaj i sa poslednjom 22.sednicom. Predsednik Skupštine grada Igor Trifunović, kaže da se mora menjati sistem evidencije prisustva  odbornika na sednicama. Smatra da bi to omogućilo elektronsko glasanje. Prema Poslovniku o radu Skupštine i Statutu  grada odbornici su obavezni  da prisustvuju sednicama, ali i sastancima radnih tela čiji su članovi.

Prvog dana zasedanja potreban je  kvorum od 38 odbornika,kao i u danu za glasanje. Za svaki drugi  radni  dan dovoljno je da sednici prisustvuje 25 odbornika, dok je i izlazak za govornicu diskutabilan i  reč traže uglavnom jedni isti.

Za jedan dan  zasedanja dnevnica  odbornika je 4000 dinara. Računica pokazuje da  jedan odbornik  u Čačku u proseku  mesečno  košta od 15 do 17000 hiljada dinara. Za njih  75 iz budžeta grada je na mesečnom  nivou potrebno izdvojiti oko 1200000. Građani kažu  da sve to oni plaćaju. Još više su nezadovoljni jer ih neadekvatno  zastupaju.

Da problema ima kada je reč o prisustvu na sednicama saglasan je i predsednik Skupštine. “Dosta često se dešava da odbornici dođu na samom početku zasedanja, predaju svoje listiće, pojave se pred kraj i prijave odjavne listiće i time ostvare pravo na dnevnicu. Ne opravdavam ne prisustvo odbornika. To što je niži kvorum radnim danima kada se Skupština oduži na nekoliko dana  ne dozvoljava odbornicima da ne prisustvuju sednici, kaže predsednik Skupštine. Očigledno je dase mora menjati sistem evidencije prisustva odbornika, kaže Trifunović i najavljuje promene za jesen.“Naša je ideja da uvedemo identifikacione kartice i onda ćemo moći da izmerimo vreme koje odbornik provede“, naglašava predsednik Slupštine. Dodaje da to podrazumeva i izmene poslovnika u onom delu koji se odnosi na merenje vremena provedenog na sednici. Na taj način će i  skupštinska odluka  o visini nadoknade za dnevnice  morati da bude promenjena, zaključuje Trifunović.

TV LAVplus

PODELI