Za vernike muslimanske veroispovesti počinje Ramazanski post, jedan od najvažnijih meseci za muslimane koji će trajati do 14. juna.
Reis-I-ulem Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović poručio je da je Ramazan odabran i blagoslovljen mesec zato što je u njemu otpočela objava Kurana i zato što je u njemu propisan post.

Kako je istakao Ramazan je vreme u kojem se najsnažnije očituje lična pobožnost svakog čoveka za koju Svevišnji kaže da se ne može meriti ni sa jednom ovosvetskom vrednosti.

-Pravi uspeh postigao je onaj postač kojega Ramazan nauči samopoštovanju duše u njenoj želji da nađača telesne strasti. Potpuni uspeh postigao je postač kojega Ramazan nauči samopouzdanju ljudske ličnosti u njenoj želji da živi u moralu – navodi Nasufović u svojoj poruci.

Ističe da samo u iskrenoj pobožnosti svakog vernika vidi srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost za naše narode i našu domovinu.

-U nadi da će Ramazan doneti zdravlje duši i telu, Alahovu milost i oprost, od srca svim pripadnicima islama u domovini i dijaspori želim srećne i berićetne mubarek dane Ramazana – poručio je Nasufović.

Tokom Ramazana obavezan je post, a podrazumeva se potpuno uzdržavanje od jela i pića i telesnih zadovoljstava od zore do zalaska sunca, i to 30 dana.
Posle posta slavi se Ramazanski Bajram, jedan od dva najznačajnija islamska praznika.

Izvor: PP Media

PODELI