U Užicu vrata i kapije nemaju samo zaštitnu funkciju već predstavljaju i važan deo života, sliku grada, kao i statusni simbol domaćina. Mnoge od njih sačuvane su samo na fotografijama.

Jedina i gotovo dva veka stara trovratnica deo je graditeljske baštine, koju čine tek retki, sačuvani primerci kapija i vrata starog Užica.

– Kroz tu vizuru grada možemo da vidimo mnogo toga što je zapisano i što nije zapisano. Vrata Užičke gimnazije su interesantna, kroz njih su prolazili poznati profesori i možda još poznatiji đaci – kaže Milorad Iskrin, istoričar iz Užica.

– Biblija označava rajska vrata, vrata pakla. Političari se karakterišu po tome da li su ušli na velika vrata ili mala vrata što znači kroz iglene uši – objašnjava Iskrin.

Osim funkcionalnog i estetskog izgleda koji najčešće pokazuje statusni simbol domaćina, kapije i vrata prate i različite priče, verovanja i izreke.

„Dok ne pokucaš na vrata, niko ih neće otvoriti, ili „Ušao je na velika a izašao na mala vrata“.

Užice je odavalo karakter siromašne varoši ali, smatra Milorad Iskrin, ne mogu se građevine Čačka, Kragujevca, Kraljeva porediti sa užičkom čaršijom.

– Užička čaršija je imala neki poseban šmek, da se znalo da je to Užice – rekao je Milorad.

A put do prošlosti i prepoznatljivog, upravo vodi kroz zaboravljene kapije i vrata starog Užica.

Izvor: RTS

PODELI