Zahvaljujući požrtvovanosti spasilačkih ekipa MUP, niko nije poginuo u velikom požaru koji je u noći između nedelje i ponedeljka zahvatio višespratnicu u užičkom naselju Turica. Više porodica je ostalo bez krova nad glavom, ali posebnu zahvalnost za svoje živote duguju vatrogascu Draganu Vujoviću, koji nije prekinuo intervenciju iako se u jednom trenutku zapalio!
Dan kasnije, svodi se bilans nesreće, ne toliko crn kako je u prvom trenutku izgledalo – lakše su povređene tri osobe, ali je materijalna šteta ogromna. Za nepuna dva sata ceo poslednji sprat zgrade i kompletan krov nestali su u plamenu.
– Požar je prijavljen kasno, u 22.52 u razbuktaloj fazi. Dejstvovali smo kroz stepenište i spolja, a u akciji je učestvovalo 33 vatrogasaca sa devet vozila. Izgorelo je 300 kvadratnih metara, nestao je ceo poslednji sprat zgrade sa krovom, a spaseno je oko 2.000 kvadrata stanova – objašnjava Saša Cicvarić, komandant vatrogasno-spasilačke brigade u Užicu. – Konstrukcija potkrovlja koje je gorelo izgrađena je od lako zapaljivih materijala, bez betonske ploče duž cele površine, pa se plamen lako širio.

Prizor tokom požara bio je dramatičan i sve je slutilo na najgore, jer je zgrada puna dva časa ličila na užarenu buktinju koja se dizala desetinama metara u nebo. Dok su stanari evakuisani u poslednji čas nemoćno gledali mučan prizor, požrtvovanje vatrogasaca videlo se na delu.
Izlazeći iz plamena, dok su mu leđa gorela, a plamen se dizao uz vrat, vatrogasac Dragan Vujović je zamenio bocu sa kiseonikom, vrativši se odmah u grotlo, ne traživši pomoć.

– Tri osobe su lakše povređene. Vujović ima opekotine drugog stepena i pušten je na kućno lečenje posle pomoći koja mu je ukazana tek po okončanju intervencije. Povređeni su, takođe lakše, stanari kod kojih je izbio požar, Rade I. (64) sa lakšim opekotinama prvog stepena i Milojka P. (26), koja se nagutala dima – dodao je Cicvarić – Deo stanara zgrade su socijalno ugrožene porodice koje koriste ove stanove.

Četiri porodice koje su ostale bez krova nad glavom zbrinute su privremeno u gradskim stanovima i u Domu za stare na Zabučju, a jedna porodica nije tražila pomoć oko smeštaja.

– Najteže mi je što su sve uspomene nestale, izgorela mi je i slika ćerke… – neutešan je Đorđe Vidaković, Užičanin kome je pre godinu dana ćerka stradala u saobraćajnoj nesreći, a sada je sa porodicom ostao bez doma.

Jedna starica sa drugog sprata zgrade opisala je prve trenutke nesreće.

– Probudila me je buka, obukla sam se i videla ljude u panici kako napuštaju zgradu. Prvo su deca sklonjena na bezbedno – posvedočila je ova žena.
Istraga će utvrditi tačan uzrok požara. Pretpostavlja se da je u stanu jedne socijalno ugrožene porodice vatra ložena na podu, ali će ovi navodi tek biti provereni.

Uključena struja

Zahvaljujući intervenciji vatrogasaca, stanovi ispod potkrovlja ostali su sačuvani. Već u ponedeljak, stanarima je ponovo uključena struja i život se, makar za njih, polako normalizuje. Porodice koje su ostale bez svojih domova tek očekuje period iznalaženja rešenja za nastavak, koliko god je moguće – normalnog života.

Izvor: Novosti, N. Janković

PODELI