Gradska uprava za inspekcijske poslove i komunalnu policiju grada Užica obaveštava građane da je zbog nastalih odrona u kanjonu reke Đetinje zabranjeno kretanje za pešake kroz kanjon.

Povod je nekoliko odrona na šetalištu do kojih je došlo juče, a najveći se dogodogio ispod velike brane na samom ulasku u klisiru gde se ogromna količina stenja survala na pešačku i biciklističku stazu. Na šetalištu kojim svakodnevno prođe na stotine Užičana, srećom, prilikom ovog odrona nije bilo nikoga.

Mere zabrane kretanja uvedene su zbog rizika od novih odrona koje bi sa oštrih litica lako mogle da pokrenu padavine.Kanjon Đetinje, kojim je nekada prolazila pruga prema Sarajevu, uređen je za potrebe rekeativaca od Užica do Staparske banje u dužini od sedam kilometara, i na ovom potezu je zabranjen motorni saobraćaj.

Ovaj deo klisure prošle godine, u izboru Evropske asocijacije zelenih staza proglašen je za drugu na kontinentu u kategoriji „izvrsnost“, a nedavno je pokrenut postupak da se kanjon zaštiti kao prirodno područje treće kategorije i dobije zvanje predela izuzetnih odlika.

Izvor: Blic / V. Lojanica

PODELI