Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se danas oprostio veliki broj građana iz cele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom političaru sa KiM. Lider Građanske incijative SDP Oliver Ivanović sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pored porodice i stranačkih kolega od Ivanovića se u četvrtak oprostio veliki broj građana iz cele Srbije, koji su od jutros odavali poštu ubijenom političaru sa KiM – u tišini su palili sveće i ostavljali cveće.

Opelo je služio vladika raško-prizrenski Teodisije, koji je tokom govora rekao da je Ivanović u srcima svih ostavio veliku prazninu.

„On je bio veliki čovek, hrabar i patriota koji se ceo život borio za pravdu i istinu“, kazao je Teodosije.

„Njegova životna želja i vizija bila je da Srbi ostanu i opstanu na vekovnim ognjištima. Nikada se nije štedeo, ni 1999. godine, ni kada je međunarodnim predstavnicima svedočio o stradanju Srba. Svuda su ga s pažnjom slušali. Za njega je Kosovo bilo uvek mnogo više od teritorije i politike. Uvek je mislio na unapređenje života običnog čoveka s obe strane Ibra. Posebno je bio vezan za Dečane, u kojima se rodio. Uvek je plenio hrišćanskim optimizmom. Ukazivao je na probleme koje treba rešiti. Posećujući ga u pritvoru, nikada nismo videli očajanje, već veru. Duboko će nam svima nedostajati, ali naša srca danas nisu tužna, jer je pokazao da žrtvovanje nije gubitak. Oliver ostaje sa nama kao simbol naše rešenosti da budemo svoji na svome“, rekao je vladika Teodosije.

Službi su prisustvovali porodica, stračanačke kolege i prijatelji Ivanovića, kao i veliki broj građana, među kojima i oni sa Kosova i Metohije, koji su prethodno izjavljivali saučešće i palili sveće za ubijenog lidera GI „Sloboda, demokratija, pravda“.

Delegaciju Vlade Srbije na sahrani Olivera Ivanovića predvodili su premijerka Ana Brnabić, direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i šef diplomatije Ivica Dačić. Od Ivanovića danas se oprostio i predsednik Kancelarije za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić. On je članovima porodice izjavio saučešće ispred crkve na Novom groblju u Beogradu i položio venac ispred kovčega.

Među građanima koji su izavili saučešće bili su i ministri Rasim Ljajić, Nenad Popović i generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, Arno Gujon, Milorad Pupovac, lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac sa stranačkim kolegama, prvi čovek PSG Saša Janković, Srđan Đoković, glumci Tihomir Stanić, Branislav Lečić..

akođe, među prisutnima su bili advokat Toma Fila, predsednik KK „Crvena Zvezda“ Nebojša Čović, advokat Božo Prelević, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, komandant Prištinskog korpusa tokom NATO agresije general Vladimir Lazarević, predsednik Opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, novinari Zoran Ostojić i Vukašin Obradović i dr.

Ispred crkve na Novom groblju u Beogradu ranije u toku dana okupili su se građani koji su izrazili saučešće porodici ubijenog Ivanovića.

Kovčeg sa telom Olivera Ivanovića bio je ispred kapele, a građani su palili sveće, ostavljali cveće i odali poštu lideru GI „Sloboda, demokratija, pravda“.

Saučešće su primili supruga Milena Ivanović, njegovi brat i sestra, kao i drugi članovi porodice.

Kovčeg sa telom Ivanovića dopremljen je u sredu uveče na beogradsko Novo groblje, nakon što su se u sredu tokom dana građani Kosovske Mitrovice oprostili od Ivanovića. Ivanović je ubijen u utorak, ispred stranačkih prostorija.

Izvor: Agencije/Novosti online

PODELI