Čačak – Druga ovogodišnja Skupština Podružnice Bibliotekarskog društva Srbije za Moravički okrug održana je u petak, 29. septembra 2017. godine u Čačku. Skupštini je osim gostiju iz Požege i Kraljeva prisustvovalo 24 stručna radnika iz više različitih biblioteka Moravičkog okruga: iz Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, iz dve opštinske biblioteke, „Braća Nastasijević“ iz Gornjeg Milanovca i Biblioteke opštine Lučani u Guči, iz više školskih biblioteka čačanskog i lučanskog kraja, iz biblioteke Fakulteta tehničkih nauka u Čačku, kao i bibliotekari čačanskog i Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca.Tokom diskusije istaknuta je dobra komunikacija i saradnja među članovima, ali i plan da u narednom periodu Podružnica bude još brojnija, agilnija i uključenija u rad BDS. O predlogu programa rada za 2018. godinu govorila je Marija Petković, predsednik Podružnice, a prisutnima se obratio i dr Bogdan Trifunović, predsednik Bibliotekarskog društva Srbije.

Nakon završetka sednice Skupštine podružnice BDS, održana je prezentacija za kolege i zainteresovane građane pod nazivom „Iskustva sa IFLE i biblioteke Centralne Evrope“ na kojoj su bibliotekari svojim kolegama preneli zaključke i korisne informacije sa 83. generalne IFLA konferencije u Vroclavu (Poljska) na kojoj su učestvovali.

Dr Bogdan Trifunović, predsednik BDS i direktor Gradske biblioteke u Čačku govorio je o veoma uspešnom projektu Društva „Bibliotekari na putu:1.000 kilometara do 1.000 ideja“ zahvaljujući kome je 19 bibliotekara iz Srbije dobilo besplatan prevoz do Vroclava i nazad, kao i organizovanu posetu bibliotekama u Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj.
Direktor Narodne biblioteke u Požezi i član UO BDS, Daniela Skoković prenela je utiske o „svojoj prvoj IFLI“ i radu u Sekciji za decu i mlade. Ona je ukratko predstavila i veoma aktuelan projekat „IFLA-Globalna vizija“ čijom realizacijom bi trebalo da budu sagledana neka od najznačajnijih pitanja u oblasti bibliotekarstva.Mr Ana Gvozdenović iz Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva i Marija Radulović iz Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ predstavile su, svaka sa svog aspekta, najveću svetsku konferenciju bibliotekara i neke od sesija u kojima su učestvovale ili prisustvovale. Njih dve su govorile i o veoma značajnim bibliotekama Slovačke, Češke i Poljske (Javnoj biblioteci u Opolu, Regionalnoj biblioteci u Katovicama, Univerzitetskoj biblioteci u Bratislavi i Moravskoj biblioteci u Brnu) koje je grupa bibliotekara iz Srbije posetila u okviru stručnog usavršavanja.

TV Lav Plus

PODELI