Čačak – Povodom Međunarodnog dana srca Predškolska ustanova „Radost“ organizovala je jesenji kros pod nazivom Kros radosti. Na taj način najmlađi su ukazali na značaj fizičke aktivnosti kao mere prevencije bolesti srca i krvnih sudova.

Organizator Krosa radosti je Tim za sportske aktivnosti PU Radost. Jesenji kros u ovoj ustanovi realizuje se već šetiri godine. Ovoga puta umesto u Dečjoj nedelji mališani su trčali na Međunarodni dan srca i simbolično ukazali koliko je važna fizička aktivnost za zdravo srce. Potrudile su se vaspitačice, ali najveća zasluga za Kros radosti pripada najmlađima.

U predškolskoj ustanovi radost velika pažnja se posvećuje fizičkoj aktivnost u koju su svakodnevno uključene sve vrtićke grupe.

Prema podacima Instituta Batut , kardiovaskularne bolesti, bolesti krvnih sudova i bolesti srca su na prvom mestu po smrtnosti. I kod nas i u svetu se registrije porast kardivaskularnih bolesti i prema preporukama Svetske federacije za srce, ukoliko se ne preuzmu preventivne mere i preventivni pregledi, broj obolelih od tih bolesti do 2030. će rasti.

Prenesi znanje, čuvaj svoje srce“, poruka je lekara povodom Međunarodnog dana srca. Treba uticati na faktore rizika i pre svega ostaviti pušenje, razmišljati o povećanju fizičke aktivnosti, u ishrani povećati zastupljenost voća i povrća.Istovremeno, lekari kažu da redovno treba kontrolisati pritisak, šećer u krvi i smanjivati unos soli kroz ishranu, jer to dovodi do povećanaj krvnog pritiska.

TV Lav Plus

PODELI