Čačak – Uručenjem nagrada ovogodišnjim laureatima u Mrčajevcima su  počeli  „Mrčajevački pesnički dani“,  Međunarodna dvodnevna  manifestacija koja se organizuje po 17.put. Dobitnici književne nagrade  „Povelja Morave“  ove godine su Đorđe Vulturesku, pesnik iz Rumunije i Ljubiša Đidić , pesnik iz Kruševca.

U svečanom  ambijentu u holu OŠ „Tatomir Anđelić“ u Mečajevcima   uz  prisustvo  velikog broja uglednih gostiju  i uz pesmu  Mrčajevci moje rodno selu  u izvođenju  izvorne grupe „Stari pomeljari“ danas su počeli „Mrčajevački pesnički susreti“. Osim  nagrade „Povelja Morave“ pesnicima Đorđu Vulturesku i Ljubiši Đidiću uručene su i povelje „Počasni građanin Mrčajevaca“. Za obojicu oba priznanja su veoma važna.

Osim priznanja istaknutim pesnicima na „Mrčajevačkim pesničkim susretima“ nagrađeni su i najmlađi učesnici. Mihailo Vučićević, učenik trećeg razreda OŠ „Tatomir Anđelić“ iz Mrčajevaca, zauzeo je prvo mesto sa svojom pesmom „Kako sam postao planinar“. Iz iste škole je i drugonagrađena Anđela Radosavljević i njena pesma „Želja“. Ona je učenica  osmog razreda, a treću nagradu je poneo đak iz OŠ „Ratko Mitrović“.

„Mrčajevački pesnički susreti“ se održavaju u okviru 54. „Međunarodnih  književnih susreta“ koji su u toku u Beogradu. To je prilika da trideset tri pesnika iz 22 zemlje upoznaju ovih dana osim Beograda i druge krajeve Srbije među kojima su i Mrčajevci, rekao je Radomir Andrić, predsednik Udruženja književnika Srbije. Dodaje da je za mrčajevačku manifestaciju bitno da ima puno mladih pesnika kojima se već dodeljuju nagrade.

U ime grada Čačka manifestaciju je otvorio Dušan Radojević, član Gradskog veća. Obradovao je sve učesnike ovog kulturnog događaja najavom izgradnje pesničkog trga i parka u dvorištu OŠ „Tatomir Anđelić“. Podsećamo da su organizatori Mrčajevačkih pesničkih susreta: Udruženje književnika Srbije, Književno društvo „Mrčajevci“, grad Čačak i čačanski Dom kulture, a suorganizator je MZ Mrčajevci.

TV Lav Plus

PODELI