Čačak  – Uručenjem nagrada  u Mrčajevcima je završena 15. Kupusijada, tradicionalna gastronomsko, turistička i zabavna manifestacija u kojoj su se takmičari nadmetali u kuvanju svadbarskog kupusa. Pobednik u kategoriji ugostitelji i dobitnik zlatnog lonca  je kafana Kod Srba iz Čačka. Drugo mesto ili srebrni lonac pripalo je restoranu Baralić iz Mrčajevaca, dok treće mesto dele restoran Kalimero iz Čačka i  restoran Čičin vajat Ravna Gora sa Divčibara.

U kategoriji Celo selo kuva najbolja je bila  Predškolska ustanova Moje detinjstvo  , vrtić iz Mrčajevaca . Osim zlatnog lonca ovoj  ustanovi je pripalo i prvo mesto  za očuvanje i negovanje  srpske  tradicije . Srebrni lonac pripao je Žoslinu Vraniću iz Mrčajevaca , a on je drugu nagradu osvojio i  za najuređenije seosko domaćinstvo. Dobitnik bronzanog lonca je Saša Vukotić, takođe iz Mrčajevaca.

Najbolje u kategoriji Ekipe i pojedinci  je Udruženje Ribarska Banja iz Ribarske banje, drugo mesto je zauzelo Lovačko udruženej Radiša Poštić iz Mrčajevaca, dok je bronzani lonac ili treća nagrada pripala Gulašijadi Prijevor iz Prijevora.

Osim ovih priznanja su uručena i za još neke oblasti. Dobitnik popularnog Majstorskog pisma  je Mrčajevačko ekološko- turističko udruženje na čelu sa Milunom Tošićem . Nagrada za najbolju tehnologiju u proizvodnji kupusa pripala je savu Kovačeviću , poljoprivredniku iz Mrčajevaca, najveću površinu pod kupusom ima Miloš Jevtović, dok  je najveću glavicu kupusa proizveo Vukašin Vasiljević.

Mirisao je kupus  na sve strane tokom vikenda u Mrčajevcima . Jelo se , pilo se , kuvao se kupus . Sve to uz igru i pesmu. Na ovogodišnjoj manifestaciji nastupilo je više od hiljadu izvođača.  Uživali su svi i gosti i domaćini . Organizatori su zadovoljni jer je ova jubilarna,  15.kupusijada nadmašila sve do sada po rekordnom  broju posetilaca.

Specijalni gost manifestacije bila je Olivera Katarina, glumica i pevačica , koja je pesmama Obrena Pjevovića nadaleko pronela ime Mrčajevaca. Sa ovdašnjom izvornom grupom otpevala je nekoliko starih , narodnih  pesama ,ali i onih koje je čuveni čika Obren specijalno za nju komponovao. Evocirala je Katarina uspomene na taj period ne skrivajući radost što je ponovo u Mrčajevcima. Za njen doprinos promociji ovog lepog sela i njegovih potencijala pomoćnik gradonačelnika Čačka Milan Bojović uručio joj je laskavo priznanje – Povelju  koju joj dodeljuje grad Čačak i Mrčajevci.

Manifestaciju je otvorio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. U ime grada dobrodošlicu je svim gostima  poželeo gradonačelnik Čačka Milun Todorović. Osim grada Čačka  organizatori Kupusijade su i Turistička organizacija Čačka, Organizacioni odbor i MZ Mrčajevci.

TV Lav Plus

PODELI