Čačak – U protekloj školskoj godini u čačanskim školama najviše je bilo fizičkog nasilja , zatim psihičkog i socijalnog. Digitalno nasilje takođe je u vrhu liste koja ugrožava bezbednost dece . Ovo su rezultati najnovije analize Ministarstva unutrašnjih poslova i Školske uprave Moravičkog upravnog okruga koja je urađena na osnovu prijava iz škola . Nažalost , rezultati najnovijeg istraživanja Školske uprave pokazuju da jedan veći broj učenika posećije kladionice i kockarnice , saopšteno je danas na sastanku predstavnika vaspitno obrazovnih ustanova i Ministarstva unutrašnjih poslova koji je održan u Čačku.

Iako se kladionice i kockarnice u Čačku nalaze na većoj udaljenosti od 200 metara od škola, kao što zakon propisuje , đaci svakodnevno prolaze pored njih , a to ima negativan uticaj na učenike , kažu stručnjaci. Zbog ,između ostalog , promocije raznih vrsta klađenja na izlozima kockarnica , odlućeno je da rešavanje tog problema započne na nivou grada.

Rada Karanac , savetnica u Školskoj upravi moravičkog okruga, kaže da kockanje nije zaokruživanje tiketa i tipovanje već problemi koji nastaju nakon toga.

U cilju unapređenja bezbednosti dece u školama na sastanku u Regionalnom centru predstavnici Policijske uprave u Čačku najavili su realizaciju novog programa Osnovi bezbednosti dece u koji će biti uključeni učenici šetvrtog i šestog razreda.

Realizacija projekta Osnovi bezbednosti dece započinje u septembru i trajaće do kraja ove školske godine . Nastavu će učenicima držati policijski službenici koji su za ovaj posao specijalno edukovani . Program zajednički sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tv Lav Plus

PODELI