Gornji Milanovac – Centar Gornjeg Milanovca sve više se širi, a prvi se na udaru našli vredni domaćini. Invalidu Bošku Strizoviću (77) naloženo je da u roku od deset dana ukloni sva grla.

U delu naselja Brusnica, zapadno od Milanovca, zabranjen je držanje i uzgoj krupne i sitne stoke, uz obrazloženje da se Generalni urbanistički plan “protegao” do ovih delova rada. Tamošnji domaćini se bune, navodeći da ljudi u naseljima bližim centru grada, južnom delu Brusnice zvanom Neškovića brdo, Boljkovačkom naselju, Eldovištu i drugde, nesmetano drže mini-farme krava, ovaca, svinja i živine. Ističu da je mesto gde oni žive po svemu selo, a ne grad. A istovremeno optužuju inspekcije da zabrane držanja stoke “sprovode po principu kako kome”.

Ortopedskom invalidu Bošku Strizoviću (77), u zaseoku Milojevići u zapadnom kraju Brusnice, rešenje po kom mora za deset dana da ukloni svu stoku iz domaćinstva, mada je rok za žalbu 15 dana. Ovaj dokument potpisao je komunalni inspektor Đorđe Đoković, inače načelnik opštinskog Odeljenja za inspekcijske poslove. Ako Strizović odbije, sledi prekršajni postupak, a po najavama nadležnih, i prinudno uklanjanje njegove stoke.

– Živim sam, primam penzijicu od 10.260 dinara, a imanje održavam uz pomoć prijatelja – kaže Strizović. – Invalid sam od kada sam 2004. doživeo tešku saobraćajnu nesreću. Na imanju je krave držao i moj deda Milojko, solunac, nosilac Albanske spomenice. Prvu kantu mleka u tada novu mlekaru u Milanovcu, u Sinđelićevoj ulici, 1966. odneli smo mi! Od dedine smrti, mleko je isporučivala moja, sada pokojna majka Leposava. Držali smo muzne krave, volove i konje dok nisam kupio traktor. Ima sam i po 65 bikova za tov, 2.200 koka nosilja. Držao sam stoku i kad sam radio u nekoliko firmi. Sada pod stare dane imam samo tri muzne krave, tri krmače, dva nerasta, 12 prasića i kokoške. Ako sve to likvidiram, ostaću bez prihoda za život, a i bez oko sto hiljada dinara regresa koje primam kao poljoprivrednik.

I u poodmaklom životnom dobu, Strizović na 11 hektara seje strna žita, kukuruz, lucerku, kosi livade, sve za ishranu stoke. Na imanju ima dve hiljade kvadrata pokrivenog prostora, od čega 400 za držanje stoke. Isporučuje najkvalitetnije mleko od 4,4 mlečne jedinice, što je dokazivano u otkupnoj stanici. A kao najkvalitetnije predano mleko utvrđena je vrednost od 3,8 jedinice. U selu je poznat i po uzgoju naprednih svinja, od kojih su neke teže i od pola tone!

Gornji Milanovac: Životinje moraju van grada Gornji Milanovac1 Invalidu Bošku Strizoviću (77) naloženo je da u roku od deset dana ukloni sva grla Invalidu Bošku Strizoviću (77) naloženo je da u roku od deset dana ukloni sva grla Gornji Milanovac1– Nijedna komšijska kuća nije bliža mojim oborima od 200 metara, a oni koji su me prijavili inspekciji takođe drže stoku! Žaliću se svima, jer ovo je ipak selo, i biće još dugo. Ako mi zabrane držanje stoke, moraću na kazan narodne kuhinje, jer drugih prihoda nemam – žali se Strizović.

PRIJAVE

– Dobijali smo prijave protiv Strizovića od komšija, koji su se žalili inspekciji da im njegova stoka smeta. Odlukom Skupštine opštine ovde je zabranjeno držanje kopitara, papkara i živine. Najmanja propisana kazna za njihove vlasnike fizička lica je 20.000 dinara, za preduzetnike 50.000 – tumače iz inspekcije.

Izvor: Novosti

PODELI