Mraz i suša su umanjili ovogodišnji rod šljiva za više od pedeset procenata u odnosu na prethodnu godinu. Zbog toga je skočila cena, ali ni to neće puno pomoći mnogim voćarima čiji su šljivici ostali potpuno bez roda. Međutim, kao i za vina, sušna godina biće dobra za rakiju.

Na površini od deset hektara na obroncima planine Jelice, nedaleko od Čačka još jedna rodna sezona u šljiviku Predraga Prodanovića. Slasni plavi plodovi ipak neće završiti na trpezi, već kao sirovina za rakiju, koja se izvozi širom Evrope, a putuje i do Australije. Sušna godina ima i prednosti.

„Kako vinogradari posmatraju grožđe, tako i mi posmatramo šljivu i ona će biti odlična. Dovoljno će da bude za rakiju, očekivao sam malo više, bila je velika suša, ali kvalitet je zato odličan. Biće tu oko sto tona šljiva“, kaže Predrag Prodanović, proizvođač rakije iz Pridvorice.

Ipak, retko ko se može pohvaliti dobrim rodom ove sezone, ne toliko zbog suše, koliko zbog mraza. Zbog toga Milenko Kaljević nije imao potrebu da zaliva voćnjak u Šljivovici kod Zlatibora.

„Kraj marta toplo, šljive iscvetaju, a kraj aprila zahladni i temperatura ispod nule uništi plodove. A što se tiče suše, rešava se navodnjavanjem. Čak je možda i bolje što nisu rodile ove godine, jer bi ih suša upropastila za narednu godinu“, kaže Milenko Kaljević.

Ove sezone mnogi će prepeći šljivovicu od prethodnih godina. Umanjeni rod uticao je da šljiva ove godine bude na ceni, pa će i proizvoda od nje biti manje.

Zbog ranog mraza i suše možda ove godine neće biti dovoljno šljiva za džemove i sokove. Ali kada je u pitanju rakija, domaćini su kategorični, za to žestoko piće, sirovine uvek mora da bude.

RTS

PODELI