Legenda jugoslovenskog glumišta Ljubiša Samardžić preminuo je u 81. godini života, a prijatelji i poštovaoci njegovog dela oprostili su se sa legendarnim Smokijem na društvenim mrežama.

U dirljivim porukama podsetili su kakva je filmska veličina bio, ali i čovek koji je pružao nesebičnu podršku na putu do uspeha.

OTIŠAO JE BARD GLUMIŠTA I UMETNIK RENESANSNOG FORMATA

Otišao je bard glumišta, radoznao i vedar čovek, umetnik renesansnog formata, omiljeni filmski i televizijski lik miliona gledalaca, saglasni su sagovornici Tanjuga Radoslav Zelenović, Milan Vlajčić i Boban Jevtić.

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke i veliki poznavalac filmske umetnosti Radoslav Zelenović ističe da nas je napustio još jedan „reprezentativac“ prve postave Jugoslovesnkog glumišta.

„Samardžićeva karijera skoro se poklapa sa istorijom jugoslovenske kinematografije. On je bio jedan od stvaralačkih temelja te kinematografije i veoma omiljen glumac kod miliona Jugoslovena koji su ga obožavali kao protagonistu filmskih ostvarenja i televizijskih serija“ kazao je Zelenović.

On je naglasio da je Samardžić sarađivao sa najboljim rediteljima koji su ga svaki na svoj način iznova otkrivali kao vrhunskog glumca.

„U svakoj od istorijskih celina jugoslovenske kinematografije Samardžić je učestvovao prvo kao glumac a potom i kao producent i reditelj. Rano je odustao od pozorišta koje je tom njegovom odlukom dosta izgubilo, ali dobili su pozorište i film. Na nama je da sačuvamo od zaborava bogat opus Ljubiše Samardžića“, kazao je Zelenović.

Naš poznati hroničar kulture i publicita Milan Vlajčić kaže da je Samardžić bio jedan od najcelovitijih glumaca u jogoslovenskim prostorima.

„Njegova vedrina i šarm u kombinaciji sa talentom, a kasnije i iskustvom, značili su karijeri barda glumišta. Njegove uloge ostaće upamćene u istoriji jugoslovenske kinematografije. Sa druge strane on se nije zadovoljio samo glumačkim pozivom već hrabro odlučio da se bavi produkcijom i kasnije režijom filmova. Bio je radoznao intelektualac i umenik renesansnog formata“, kazao je Vlajčić.

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, napominje da je Samardžić bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumaca ikada, čovek koji za sobom ostavlja blistavu profesionalnu biografiju i neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji ali i na televiziji.

„Trebaće nam godine da bi se tako jedna ogromna karijera revalizovala na pravi način i sa svih aspekata. Manje se zna da je u svojoj rediteljskoj i producentskoj karijeri često davao prvu šansu mnogim mladim filmskim stvaraocima koji sada prave velike karijere, te da je i na taj način ostavio neizbrisiv trag u domaćem filmu. Jednostavno rečeno, nenadoknadiv gubitak“, kazao je Jevtić.

MINISTAR VUKOSAVLjEVIĆ UPUTIO TELEGRAM SAUČEŠĆA

Molim Vas da u ime Ministarstva kulture i informisanja i u moje lično ime primite izraze dubokog saučešća povodom smrti Vašeg supruga.

Ljubiša Samardžić obeležio je veliku epohu domaće kinematografije. Svoj glumački dar utkao je u mnoštvo velikih uloga, što ga je činilo jednim od najomiljenijih glumaca na ovim prostorima.

Za sve što je učinio tokom bogate karijere, Ljubiši Samardžiću dugujemo jedno ogromno hvala. Ostaju njegovi filmovi i TV serije, da sećaju na veliko ime našeg glumista, jedinstveni šarm i lakoću igre.

Novosti online

PODELI