Čačak – Čačanskim  privrednicima  danas je u  Naučno tehnološkom  parku predstavljen  projekat : Podizanje konkurentnosti lanca vrednosti u proizvodnji plastičnih  proizvoda . On obuhvata primenu 3D tehnologije u proizvodnji  i  upravljanje standardima  odnosno  savremenim marketinškim alatima koji su potrebni za izvoz da bi se što uspešnije plasirali proizvodi na  inostranom tržištu. Projekat sprovodi  Regionalna privredna komora Raškog i Moravičkog upravnog okruga u saradnji sa Mašinskim fakultetom u Kraljevu.

Deo projekta koji se odnosi na 3D tehnologiju  ima za cilj da  afirmiše  primenu  ove tehnologije u proizvodnji. Prema rečima stručnjaka 3D tehnologija podrazumeva  3D  printanje i korišćenje savremenih mašina na kojima se radi brza izrada prototipova laserskim sinterovanjem od plastičnih i metalnih čestica .

Sistem menadžmenta kvaliteta, zivotne sredine , društvene odgovornosti  deo su  velikog broja standarda koji prate razvoj privrede, vanprivrednih i drugih delatnosti u svetu . Ovo su opšti standrdi, ali se različito tumače u zavisnosti od oblasti u  kojima se primenjuju.

Za privrednike uvođenje standarda kvaliteta važno je kažu  ne samo zbog izvoza robe  već i zbog uvođenja reda na domaćem tržištu. Primena  3D tehnologije je  relativno nova u našoj  zemlji i značajna je naročito za  firme koje se  intenzivno  razvijaju , dok pojedina  čačanska preduzeća imaju iskustva  sa njihovom primenom.

Menadžer  RPK Raškog i Moravičkog UO  kaže da će u ovom projektu učestvovati  15 preduzeća . Naglašava  da  firme  različito prihvataju nove  tehnologije .

Projekat podizanje konkurentnosti lanca vrednosti u proizvodnji plastičnih  proizvoda prezentovan  je na Sajmu tehnike u Beogradu i  Međunarodnoj naučnoj konferenciji na Zlatiboru.

TV Lav Plus

PODELI