Čačak – Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ svakog 8. septembra obeležava Međunarodni dan pismenosti, praznik koji je UNESKO ustanovio još 1965. godine sa ciljem da istakne važnost pismenosti za pojedince, ali i čitava društva. Biblioteka ovim značajnim povodom priređuje izložbu pod nazivom Odjek prošlosti : Zapisi Milivoja Filipovića, autora mr Marijane Matović i Mirka Drmanca.

Čuveni učitelj i legator Milivoje Filipović (Ravna Gora, 1871 – Čačak, 24. jun 1941) ostavio je Gradskoj biblioteci „duhovni spomen za nezaborav“ zaveštavši joj oko 4.000 publikacija s kraja 19. i početka 20. veka. Na marginama većine tih knjiga sačuvano je obilje podataka: zapisi o mestima kupovine i čitanja knjiga, malo poznate zanimljivosti iz života znamenitih ličnosti, stvarni događaji i likovi koji su inspirisali nastanak nekog književnog dela i još mnogo toga. Uz knjige i časopise iz zbirke-legata Filipovića (2013. godine proglašena kulturnim dobrom od velikog značaja) u prošlogodišnje kapitalno izdanje „Katalog Legata Milivoja i Božidarke Filipović“ unete su i spomenute marginalije.

Izložba Odjek prošlosti : Zapisi Milivoja Filipovića biće otvorena u Pozajmnom odeljenju za odrasle čitaoce, 8. septembra u 12 časova. U programu učestvuju dr Bogdan Trifunović, mr Marijana Matović i Mirko Drmanac.

TV Lav Plus

PODELI