Penzioneri u Srbiji bi u novembru trebalo da dobiju jednokratnu pomoć od države.

Kako navode „Večernje novosti“, u novembru će stići po 6.000 dinara a do kraja godine najavljeno je povećanje penzija, ali još nije utvrđen iznos povećanja.

Jednokratnu pomoć, čiji iznos je, kako saznaje list, već utanačen, treba da dobiju svi penzioneri, a to je prema podacima PIO fonda više od 1,7 miliona ljudi.

Za penzije se dotira 37% odsto

Kako nadležni naglašavaju, za penzije se sada izdvaja iz budžeta 37 odsto, što je rezultat povećanja zaposlenosti. U iste svrhe pre nekoliko godina iz državne kase stizalo je 20 odsto više. Merama fiskalne konsolidacije došlo se do viška novca u budžetu koji će biti iskorišćen da se pomogne najstarijim sugrađanima, napominje list.

Povećanje je potvrdio i ministar finansija Dušan Vujović.

Povodom isplate pomoći penzionerima ministar je rekao da će je biti ali i napomenuo da „nije dobro da ulazimo sa suficitom ove godine, a da opet planiramo deficit naredne godine“.

„Da vidimo koliki je prostor za povećanje plata i penzija, da to ostane u gabaritima učešća u BDP kako je i planirano, i da se time praktično krene u novi porast koji će biti veći od startne pozicije u oktobru 2014. kada smo krenuli u reforme“, rekao je Vujović.

Mondo

PODELI