Čačak – Dok malinari još uvek muku muče sa otkupnom cenom , proizvođači šljiva uglavnom su zadovoljni cenom i otkupom. Ipak, stručnjaci kažu da su generalno vremenske neprilike i kod ovog voća uzele danak, pa je za oko 40 do 50 odsto manje prinosa u poređenju sa višegodišnjim prosekom. Na samom kraju berbe šljiva proizvođači u čačanskom kraju sumiraju rezultate u njihovoj proizvodnji i plasmanu.

Rade Lukić iz Donje Trepče u svom voćnjaku ima 250 stabala šljiva. Kaže da je zadovoljan ovogodišnjim prinosom i cenom. Predao je oko 1000 vagona otkupljivaču u Preljini po ceni od 27 dinara za kilogram , a za rakiju će imati oko 45 kazana .

Lukić u svom voćnjaku ima nekoliko sorti šljiva. Među njima su čačanska rodna , čačanska lepotica, sterlej i čačanska rana.

Inače, za ovogodišnji manji rod šljive brojni su razlozi , kaže mr Branko Tanasković , savetodavac za voćarstvo PSSS Čačak.On ističe da su na pojedinim područjima niske zimske temperature oštetile pupoljke na stablima , ali ,naglašava, ono što je desetkovalo rod su pozni prolećni mrazevi. Tome treba dodati i letnje nevreme, poput grada i veliku sušu.

Na području Čačka, Dragačeva , Arilja rod šljive bio je značajno redukovan, kaže Tanasković .Ipak u regionu prinos je neuporedivo smanjen . O tome govore kontigenti vozila koji su u ove krajeve dolazili iz Osečine , Valjeva i drugih delova zemlje poznatih po proizvodnji šljive , za otkup jer nisu imali dovoljno roda, što je zapravo paradoksalno . Bilo kako bilo , berba šljiva je praktično završena .

Da podsetimo.U Srbiji se pod zasadom šljive nalazi oko 85 hiljada hektara, a prinosi u višegodišnjm periodu su 10 i po tona. Nadamo se da će se taj trend nastaviti narednih godina.

Tv Lav Plus

PODELI