Čajetina – Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Kap po kap – život“ Užice danas je u prostorijama Specijalne bolnice Čigota organizovalo redovnu godišnju akciju davanja krvi. Ovo je jedanaesta akcija davanja krvi koja se sprovodi u opštini Čajetina, a pored naših sugrađana akciji su se odazvali davaoci iz Višegrada, Gackog i Prijepolja.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi je održana u organizaciji društva „Kap po kap – život“ Užice, za potrebe pacijenata iz našeg regiona koji će se lečiti na Vojno medicinskoj akademiji u Beogradu. Pokrovitelj akcije je opštinsko veće opštine Čajetina, a akciju je podržala i Specijalna bolnica Čigota.

„Svi naši davaoci koji prolaze kroz ovu akciju dobrovoljnog davanja krvi prolaze jednu posebnu trijažu. Tu je naš šef edukativnog tima koji vodi edukaciju davalaca i priprema ih za samu akciju, a posle akcije davanja krvi vodi akcija1računa o njihovom zdravstvenom stanju. Tu je spoj dve eminentne ustanove VMA i Čigote tako da mogu sa ponosom da kažem da svi naši davaoci prolaze jedan specijalan tretman. Biće uvedeni u evidenciju VMA, tako da će u kasnijem životu, ako budu negde lečeni imati jedan privilegovan status“, rekao je predsednik udruženja DDK „Kap po kap – život Užice“, Radovan Janjić.

Najveći broj dobrovoljnih davalaca koji su se odazvali akciji su sa područja opštine Čajetina, Užica i Požege, ali ni ovoga puta nisu izostali prijatelji iz Republike Srpske. Predsednik „Udruženja dobrovoljnih davalaca Gacko“ Vuković Miroslav kaže da ovo društvo broji oko 300 davalaca koji se redovno odazivaju svim akcijama.

„Bili smo u Višegradu, u Srebrenici, u Plužinama. Organizujemo dvije akcije u Gacku gde redovno, svake godine krv da preko stotinu ljudi. Ove godine smo došli u saradnji sa ljudima iz Užica. Nadam se da ćemo i u buduće dolaziti na ove akcije i drago nam je što su nas pozvali da budemo njihovi gosti. Mi smo na nedavno održanoj akciji u Višegradu imali 28 davalaca koji su prvi put dali krv. Znači, sa ljudima treba razgovarati, pozivati ih… Ovom prilikom pozivam sve ljude koji su zdravi i koji mogu dati krv da dođu da daruju krv, jer svaka kap krvi, svaka doza nekome spasi život“, dodaje Vuković.

Doprinos akciji dali su i članovi Aktiva DDK „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad.

„Mi dobrovoljni davaoci ispred hidroelektrane svuda smo raspostranjeni. Ja dajem krv svakih šest meseci. Do sada sam krv dala 11 puta. Ovdje sam prvi put, jer se mjenjamo. Ima nas 70. Sutra idemo u Trebinje, a prekosutra jedna naša grupa ide na Kosovo“, kaže Zorica Matić – predsednica Aktiva DDK „Hidroelektrane na Drini“ Višegrad.

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi „Kap po kap – život“ Užice akcije dobrovoljnog davanja krvi organizuje jednom ili dva puta mesečno. U septembru će akcija biti organizovana u Požegi, a potom slede akcije u Beogradu i u Užicu.

TV Lav Plus

PODELI