Čačak – Od 1. septembra, u đačkim klupama Moravičkog okruga, naći će se 1.852 polaznika,  što je za 42 prvaka manje, u poredjenju sa prošlom godinom. U Čačku će u prvi razred poći, 1.047 dece, a u Ivanjici , 288, odnosno,16 više, nego lane.Uprkos tome,   nadležni u Školskoj upravi ističu da se broj budućih osnovaca, smanjuje iz godine u godinu.Roditelji uveliko kupuju udžbenike i školski pribor, zašta je neophodno izdvojiti, minimum,  10.000 dinara.

– Tea Terzić ne skriva zadovoljstvo, što će ubuduće, škola biti njena druga kuća,jer,će postati djak prvak”Prekosutra polazim u školu, puno sam srećna, naročito što sa sestrom idem na ručak”.Očito da je, Ivana Terzić, majka Teina,  sve  učinila kako bi njena kćerka, svojim prvim korakom, zavolela školu”Prihvatila sam stvari onakve kakve jesu, bez tenzije”.Čačanske knjižare su odlično snabdevene, ali, ekonomska sitacija diktira. Radosav Vasilić, knjižara “Reči” tvrdi da je najveća  potražnja za radnim sveskama. Udžbenici za đaka prvaka,koštaju, oko, 6.000 dinara, dok je za školski pribor ,neophodno,  bar, 1.500, za ranac, od 600,  do nekoliko hiljada dinara, tako da je za đaka prvaka , iz kućnog budžeta , potrebno izdvojiti,oko, 10 hiljada,bez, odeće i obuće.Shodno mogućnostima roditelji, se snalaze kako znaju i umeju. Kupuju i polovno i novo.

Dok se roditelji trude da deci obezbede sve što je neophodno za školu, mališani, radoznalo iščekuju prvi dan škole i ne skrivaju zadovoljstvo što će uskoro sesti  u školske klupe, ali ima i onih koji ne žele da ikada porastu, kao što je sedmogodišnji Petar koji hoće da bude beba, I ne želi da zakorači u svet odraslih. Iako je u Čačku , Gornjem Milanovcu, Lučanima, manje upisanih prvaka, nego prethodne školske godine, ovog puta u Ivanjici je drugačija demografska slika, ističe,Rada Karanc,savetnica Školske uprave u Čačku I dodaje da je u pomenutoj Opštini upisano, 16 dece više, nego lane. Iako,  po broju upisane dece, Ivnjica predstavlja ohrabrenje, ali u pojedinim prigradskim naseljima u čačanskom kraju gase se i čitava odeljenja.

TV Lav Plus

PODELI