Užice – Treći Međunarodni festival voćnih rakija „Žestival“ održan je 18. i 19. avgusta na Gradskom trgu u Užicu. Žestival je počeo „Bomskom večeri“ gde su osvežena sećanja na vremena kada je kafana bila institucija, na užičke kafane i boeme koji su postali legende. U predvečerje izložbenog dela festivala, Radomir Antić naš proslavljeni fudbalski trener, istoričar Milorad Iskrin, Aleksandar Lale Milosavljević, dugogodišnji direktor Narodnog pozorišta, Momo Arsenijević, Mišo Poznanović i mnogi drugi oživeli su sećanja na užičke kafane koje su rađale svoje junake a sve to je pratio tamburaški orkestar.

Na ovogodišnjem Festivalu voćnih rakija izlagalo je ukupno 86 izlagača, od čega su 22 destilerije, 33 poljoprivredna gazdinstva a ostalo učesnici koji su izlagali opremu koja prati proizvodnju rakije, pčelarsku opremu, poljoprivrednu mehanizaciju ali i suhomesnate proizvode, organske sireve, med, lekovito bilje.Nagradu Radoslav Rade Paunović za najbolju rakiju Festivala u kategoriji poljoprivredna gazdinstva, osvojio je Milan Plazinić iz Čačka koji je osvojio i nagradu za šampiona grupa i veliki zlatnu medalju.

Nagradu Radoslav Rade Paunović za najbolju rakiju Festivala u kategoriji destilerija, dobio je RB Global doo iz Užica.

Gosti ovogodišnjeg festivala bili su generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar pljoprivrede Branislav Nedimović, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović otvorio je III Međunarodni festival voćnih rakija Žestival, i istakao da će ministarstvo pomoći svaku manifestaciju koja pomaže razvoju prerađevičke industrije.Cilj Žestivala je očuvanje tradicije, promocije i plasmana proizvoda užičkog kraja, među kojima posebno mesto zauzimaju prirodne voćne rakije, istakao je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

Na Žestivalu su pored velikog broja domaćih proizvođača izlagali i proizvođači iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore.Posetioci festivala su imali priliku da probaju najveću komplet lepinju na svetu sačinjenu od 40 jaja i 4 kilograma kajmaka, prečnika 107 cm koju je u svojoj pekari napravio Dragan Lazić – Šuljaga.

Zatvarenje festivala obeleženo je koncertom grupe Legende.Organizator trećeg Žestivala je Grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Poslovnim klubom zapadne Srbije, Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, Poljoprivredno savetodavnom i stručnom službom Užice, Turističkom organizacijom Užice i Turističkom organizacijom regije zapadna Srbija.

Organizaciju festivala podržala je Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj (SWG) u Jugoistočnoj Evropi u partnerstvu sa nemačkom agencijom za međunarodnu saradnju (GIZ) uz finansijsku podršku nemačkog federalnog Ministarstva za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ).

TV Lav Plus

PODELI