Nova Varoš – Predsedniku opštine, dok je obilazio sela pod Čemernicom, meštani se požalili na loš put i rupčage nastale od kamiona što vuku građu.

Nema para za popravke, put će doći na red tek u idućem srednjoročnom planu – pravdao se seljacima u kući u koju je svratio.

„Velika škola, a plitka pamet! Pa rupa na dzemperu se krpi dok je mala…“ odgovorila je na to baba koja je sedela pored šporeta.

Ovo je jedan od primera kako narod dočekuje vlast i njene predstavnike, kako reč iz naroda nasamari, britko poseče, ošine ili zajedljivo opomene. Podsmevaju se slabostima i nesporazumima, privijaju ljutu travu na ljutu ranu…

I posle 20 godina od početka „Sirijade“ u Božetićima i obećanja da će sedam sela pod Javorom dobiti vodu, meštani, poznati stočari, još su žedni i cisternama je dovlače. Kada je pre nekoliko godina na Gospođin dan sa govornice čuo slično obećanje – da će dogodine svi imati slavine i vodomere u dvorištima, meštanin Bukovika je uveče, sa brega iznad zaseoka, pozivao komšije po imenu i vikao:

A, ljudi, bežite! ’Oće potop, ’oće potop od predsednika! Stigla voda sa Trudovačke reke…

STAROVLAŠKA UMOVANjA

U Starom Vlahu, šereti, s budnom pažnjom i đavolski nemirnom i dovitljivom mišlju, od bezdušne lakrdije do naivne iskrenosti, na oku drže i na zub najčešće uzimaju narodne krvopije, bezdušne otimače imovine, čaršijske ćifte i šićardzije, kaišare i kaćiperke… Dočekuju i sve one koji su zaneseni vlašću, politikom i tobože „narodnim poslovima“, pa u partijskoj revnosti i ostrašćenosti gledaju „preko sebe“.

Povratak s novovaroške pijace, foto: Novosti

Dok je, na seoskoj utrini, opštinska komisija utvrđivala koliko je jedan meštanin samovlasno zauzeo zemljišta, on se kleo:

– To mi je dedovina! Škole mi, nisam prisvojio ni metar preko međe! Nisam, škole mi!

– Šta se kuneš u školu kad je nemaš!

– Kad se vi zaklinjete u znanje i struku, mogu i ja u školu!

Sredstva „zelenog plana“ zemljoradničke zadruge su delile šakom i kapom. Iako su neki kupovali automobile i „ulagali“ u svadbe, državna komisija je došla siromašku koji je sazidao kućicu.

– Uzeo si pare za gradnju štale. A šta će ti ova terasa?

– Za telad, da se sunčaju, s proleća su bolešljiva…

Foto: Novosti

Izborne kampanje su posebna prilika da se narodni komedijaši životnom vedrinom održe i odbrane, da ne padnu u nevolje, da zamke u koje ih uvlače govornici preokrenu u vrcave iskre i naravoučenija.

PAMET ISPOD LEĐA

Visoki državni funkcioner razgleda manastir, a ruke mu na zadnjici. Gleda iguman, pa kaluđerima reče:

– Đe mu ruke, tu mu i pamet!

Foto: Novosti

KRENULA JE BANjA

Mladog predsednika Opštine Priboj u Vladi Srbije 2010. godine zapitali:

– Šta ima novo dole?

– Krenula je Banja…

– Odlično, nek se nešto radi, nek bar neko privređuje…Svaka čast, predsedniče, a i našoj stranci!

– Ama, pokrenulo se klizište, preti i stacionaru i izvorima tople vode. Tražim pare…

Novosti/Dragoljub Gagričić

PODELI