Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao da će do kraja godine biti urađena strategije odbrane u kojoj će biti navedeni bezbednosni izazovi, na osnovu čega će se ponuditi i tražiti konkretna rešenja za te izazove.

On je naveo da su se u nekim ranijim vremenima najpre donosile odluke a onda pravljeni dokumenti koji će te odluke da opravdaju, napominjući da je sada promenjen ugao gledanja i da će najpre struka uraditi strategiju odbrane.

Vulin je istakao da svaka zemlja mora da učini sve da najveći deo svog stanovnštva obuči za najveće izazove koji su pre njim.

„To ne znači da ćete civilu dati kalašnjikov, bez obzria da li je civil muško ili žensko , to ne znači da ćete nekoga ko nije prošao obuku napraviti vojnika kada on to ne može da bude“, naveo je Vulin ukazujući da to znači da ćete pomoći da se organzuje civilna zaštita.

Podsećajući na majske poplave 2014. godine u Obrenovcu, Vulin smatra da je to pokazalo da nije trebalo da se ukida obuka, kako bi mogli da odgovorimo na izazove koji su pred nama.

„Da li smo naučili da nije logično da nema ko da vam gasi požar, jesmo li naučuli da imamo čitavu jednu generaciju koja ne zna šta je prvi zavoj, ne zna da pomogne nekome u saobraćajnoj nesreći – šta bi tu bilo loše? Tu ne može biti ništa loše i mi ćemo doneti odgovarajcuhe zaključke ali ne pre nego što uradimo strategiju odbrane“, naveo je Vulin.

Izvor: Tanjug

PODELI