Čačak – Načelnik ginekološke onkologije „Maidstone Hospital Kent“ i direktor Specijalističkog programa na „West Kent Cancer Center of United Kingdom“, prof. dr Omer Devaja, obavio je u toku prepodneva u čačanskoj bolnici dve operacije metodom totalne laparoskopske histerektomije.

Devaja je prilikom susreta sa gradonačelnikom Čačka, Milunom Todorovićem rekao da je on obavio prvu operaciju, dok je drugu obavio dr Aleksandar Urošević, uz njegovu pomoć.

„Verujem da će već sledeće nedelje, ako bude „pravih“ pacijenata i dobro selektiranih, čačanski lekari nastaviti tu priču. Ovo je samo neki podstrek i ohrabrenje da u tom pravcu i nastave“, istakao je Devaja.

Veliki poduhvat u bolnici, izvedene operacije metodom totalne laparoskopske histerektomije Veliki poduhvat u bolnici, izvedene operacije metodom totalne laparoskopske histerektomije Cacak Omer Devaja 19052017 GZS Omer Devaja, foto: Glas zapadne Srbije

On kaže da mu nije prvi put da je u Čačku, ističući da je prošlo više od 35 godina, kada je kao košarkaš dolazio da igram sa Borcem na vruć teren.

„I ovo je isto bilo vruće, nije lako operisati u stranoj kući, ali mi je drago što sam došao. Kao prvo gostoprimstvo je na zavidnom nivou, lepo smo se družili i drago mi je što mogu da pokrenem tu neku laparoskopsku priču u Čačku. Vidim da imate izvanredne doktore i vidim da je i oprema sada takva da može to da otprati“, istakao je Devaja.

Urošević je iskazao zahvalnost Devaji koji je u moru svojih obaveza našao vremena da dođe u Čačak.

„Pre dve i po godine pokrenuli smo laparoskopsku ginekologiju u čačanskoj bolnici. Ovo je jedna nadogradnja da usvojimo tehniku rada uklanjanja materice bez hirurškog reza na trbuhu. To je neki maksimum i za evropski nivo usluge koji spada u sekudarni nivo zaštite“, rekao je Urošević.

On kaže da je dolaskom Devaja napravljen veliki iskorak u ovoj priči, a za relativno kratko vreme za koje radimo laparoskopsku ginekologiju, ogroman pomak.

„U najkreće vreme, što se meri nedeljama odnosno danima, mi ćemo dobiti histeroskop aparat koji je deo nekih edoskopskih procedura u ginekologiju, gde ćemo krenuti i sa tim rutinskim procedurama, gde naše sugrađanke neće morati da odlaze na kliniku. To sve zahvaljujući Rotari kluba i gradonačleniku, koji su obezbedili sredstva da se oprema kupi. Današnja procedura predstavlja ogroman benefit za naše pacijentkinje, gde više neće imati rez, već tri mala otvora, a imaće mnogo bržu rehabilitaciju i vraćanje u redovan život. Laparoskopska histerektomija se i zemljama Evrope i Amerike rade u 10 do 12 odsto, tako da se tek sad vidi iskorak našeg grada“, objašwava Urošević.

Veliki poduhvat u bolnici, izvedene operacije metodom totalne laparoskopske histerektomije Veliki poduhvat u bolnici, izvedene operacije metodom totalne laparoskopske histerektomije Cacak Aleksandar Urosevic 19052017 GZSAleksandar Urošević, foto: Glas zapadne Srbije

Todorović kaže da Čačak ima izvanredne stručnjake i mlade lekare, i da hoćemo da napredujemo i da što više specijalizanata uključujemo u rad.

„Doktor Urošević će veoma brzo otići u London na edukaciju, a onda svoja nova znanja preneti svojim kolegama u Opštoj bolnici u Čačku“, rekao je Todorović.

Nakon što je vlada nedavno odobrila nova zapošljavanja u zdravstvu, u Čačku će posao dobiti novih 48 zdravstvenih radnika.

Izvor: Glas zapadne Srbije

PODELI