Čačak – Trud i predan rad učenika i profesora Prehrambeno – ugostiteljske škole rezultirali su nagradama i priznanjima koje su osvojili na brojnim takmičenjima i konkursima. Učenik četvrte godine smera turistički tehničar Aleksa Karajić osvojio je drugo mesto na Republičkom takmičenju iz književnosti pod nazivom „Književna olimpijada“ u Sremskim Karlovcima.

Aleksa je ovu nagradu osvojio u konkurenciji od 50 najbolje plasiranih učenika iz cele Srbije.

„Zanimljivo je da je takmičenje učenicima srednjih stručnih škola odobreno tek pre četiri godine, do tada su to pravo imali samo gimnazijalci“, kaže Aleksa i dodaje da iza njegovog uspeha stoji veliki rad i svesrdna pomoć profesorke srpskog jezika i književnosti Jelene Ružić.

Profesor geografije i turističke geografije Vladimir Majstorović poveo je na studijsko putovanje u Sloveniju, Austriju i Mađarsku učenike treće godine smera turistički tehničar. Nikola Šušnjar, Andrea Nikolić i Milica Stevović su u konkurenciji od 16 ekipa osvojili ovo putovanje kao nagradu za učešće u projektu „Istražujemo Evropu-Evropski dnevnik“.

Nikola tvrdi da su imali priliku da se upoznaju sa značajnim turističkim destinacijama, ali i da razmene iskustva sa kolegama iz drugih krajeva kao i da su ostvarili značajne kontakte koji će im biti značajni u njihovomdaljem profesionalnom usavršavanju.

Kulinarski tehničari, kuvari, konobari i ugostiteljski tehničari putovali su u Ljubljanu u cilju promovisanja škole i obrazovnih profila iz područja rada ugostiteljstva i turizma. Ovi mladi ljudi koji još uvek uče ostavili su neverovatan utisak u tri elitna restorana slovenačke prestonice.

„Deca su pre svega svojim ponašanjem, a potom i profesionalnošću ostavili fantastičan utisak na domaćine, ali i goste“, kaže profesorka kuvarstva Katarina Ičelić. Ona ističe da su učenici u Sloveniji prezentovali srpsku kuhinju.

Učenik treće godine smera konobar Uroš Parezanović zaradio je i svoj prvi bakšiš.

„U restoran su došla tri gospodina srednjih godina koji su naručili tri čaše vina. Ja sam ih poslužio, a jedan gospodin je izvadio 20 evra i dao mi ih je kao bakšiš jer kako je rekao nikad nije bio brže i kulturnije poslužen“, priča Uroš. Inače svi učenici koji su bili u Ljubljani dobili su ponudu za dalje školovanje i usavršavanje kao i ponude za posao.

Direktor škole Dragan Kovačević ponosan je na uspehe svoji đaka.

„Stalno im govorim, učite, obrazujte se, ponašajte se kulturno uvek i svuda i biće rezultata. To je potvrđeno ovim nagradama i priznanjima“, istakao je on i dodao da samo znanje ima vrednost.

PODELI